REPORTAJUL ZILEI: 45 de elevi ai Colegiului Național ”Dragoș Vodă” din Sighet s-au calificat la olimpiadele naționale

REPORTAJUL ZILEI: 45 de elevi ai Colegiului Național ”Dragoș Vodă” din Sighet s-au calificat la olimpiadele naționale

 45 de elevi ai Colegiului Național ”Dragoș Vodă” din Sighet s-au calificat la olimpiadele naționale. De la începutul anului și până acum aceștia au participat la competiții naționale pentru aproape toate disciplinele din programa de învățământ. 

„Anul acesta a fost foarte bun pentru Colegiul Național Dragoș Vodă, în sensul în care avem un număr de 45 de elevi care s-au calificat la olimpiadele naționale aproape la toate obiectele de studiu. Aceste olimpiade sunt extrem de importante pentru că în viitor ele vor conta la CV  și sunt și un imbold în ceea ce privește ascensiunea în plan profesional și în planul carierei dacă aș putea să spun așa. Elevii aceștia sunt pregătiți pe parcursul întregului semestru, este o pregătire sistematică, este un orar foarte bine pus la punct de profesorii coordonatori, astfel încât totul este făcut extrem de riguros”, a arătat Gheorghe Andrașciuc, directorul Colegiului Național ”Dragoș Vodă”.
Chiar dacă sunt încă la vârste fragede, câțiva dintre copii se pot lăuda cu câteva participări la astfel de competiții și, de asemenea, cu premii. Nici subiectele și nici modul de funcționare a acestor competiții nu le mai dau emoții.
„Eu sunt clasa a VI-a, am participat la olimpiada de lingvistică. Profesoara de română ne-a îndrumat să mergem la olimpiadă și m-am decis să merg și eu. La această materie totul se bazează pe logică, uneori înțelegi, uneori nu. Eu am avut 3 subiecte, la primul subiect am avut exerciții de matematică, la aldoilea exerciții de română, iar la al treilea subiect trebuia să punem accentele în latină și să ordonăm niște sintagme de cuvinte. Ca să rezolv aceste exerciții de logică, caut părțile din cuvintele care sunt comune și încerc să le fac traducerea, am luat premiul 1”, a spus o elevă.
„Am participat la olimpiada la fizică, la chimie, la informatică, matematică și biologie. De la începutul școlii mă pregătesc și puțin în timpul verii. A mai fost un concurs în timpul verii și au fost 3 materii din cele pe care le-am enumerat și am avut timp. Nu îmi este greu să mă pregătesc. După școală mă pregătesc pentru informatică pentru că vreau să ma perfecționez, îmi fac temele, dacă îmi rămâne timp ma joc puțin și  apoi repet pentru olimpiada care va urma. Sunt sigur că mă vor ajuta și în viitor aceste concursuri, vreau să mai particip. Am luat premiul 1 la informatică, la chimie și la fizică premiul 3”, aspus un alt elev.
Cu toate că pregătirea pentru olimpiade le ocupă o mare parte din timp, elevii olimpici cred că merită efortul depus deoarece  aceste competiții îi ajută să fie și în avans față de colegii lor cu materia.
„Eu am participat la olimpiada de psihologie. Mi se pare că este util, chiar dacă nu este simplu, fiindcă te ajută să te adaptezi mediului înconjurător, adică să îi înțelegi pe ceilalți. Mă ajută să diferențiez persoanele și tipurile lor de comportamnet. Prima dată am început să am interes pentru psihologie, să citesc cărți psihologice și apoi am zis să încerc să merg și la olimpiadă. Aș recomada și altor colegi să participe la olimpiadă pentru că este o experiență plăcută, utilă și ar avea multe lucruri de învățat”, a arătat o elevă.
Nici elevii din anii terminali nu dau înapoi când vine vorba despre olimpiade. Chiar dacă nu s-au calificat la competițiile naționale în primii ani, cu multă muncă și ambiție aceștia reușesc să se întoarcă acasă cu medalii.
„Este destul de greu să îmi împart timpul, dar încerc să mă axez doar pe materiile pentru bacalaureat și pentru olimpiade. Numai anul acesta m-am calificat la națională, dar și în ceilalți ani am participat la două olimpiade județene. Pentru mine este o realizare importantă pentru că vreau să merg și pe viitor pe economie și mă va ajuta destul de mult și la facultate. Eu cred că ai nevoie de câteva luni de zile ca să te pregătești și să pui accentul serios pe materia respectivă. Le-aș recomanda și colegilor să participe pentru că te motivează foarte mult și te ajută să îți organizezi timpul într-un mod foarte util”, a conchis o altă elevă.
Printre materiile care au fost reprezentate la olimpiade se numără limba rusă, informatica, lingvistica, dar și șahul. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.