REGLEMENTARE DEGEABA: Legea terenurilor gratuite pentru tineri – nu sunt nici solicitări, dar nici terenuri

REGLEMENTARE DEGEABA: Legea terenurilor gratuite pentru tineri – nu sunt nici solicitări, dar nici terenuri

 Deși există din 2003, legea conform căreia tinerii până în 35 de ani pot solicita primăriilor atribuirea cu titlu gratuit a unui teren pe care să construiască o casă în intravilanul localităţilora fost prea puțin pusă în practică.  În Maramureș, motivul invocat de o parte dintre edili e că primăriile nu deţin în patrimoniu terenuri pe care să poată fi construite locuinţe. 

Legea spune că tinerii cu vârsta de până la 35 de ani pot solicita primăriilor atribuirea cu titlu gratuit a unui teren pe care să construiască o casă în intravilanul localităţilor. Una dintre condiţii este să înceapă construirea locuinţei în maximum un an. Deşi aflată în vigoare de ani buni, nu au fost mulţi tineri care au beneficiat de prevederile acestei legi, întrucât fie nu au fost informaţi şi, în consecinţă, nu au înaintat cereri primăriilor de care aparţin, fie primăriile au invocat că nu au terenuri pe care să poată fi construite locuinţe sau că nu au făcut inventarierea loturilor. Au mai fost invocate, de-a lungul timpului, şi diverse situaţii de litigiu asupra parcelelor.
”Giuleștiul nu are disponibil teren ca să putem oferi acest teren tinerilor pentru construcții, terenul trebuie să fie al primăriei, dar n-am avut cazuri și nici nu am putea da teren, plus că aici are fiecare teren, nu a solicitat nimeni teren pentru construcție până acuma”, spune Laurențiu Batin, primarul comunei Giulești.
”Știu despre ce este vorba, dar în cazul nostru nu avem teren, suprafețe pe care să le punem la dispoziție, aici au fost multe terenuri private, nu a fost colectivizare, nu avem suprafețe în administrația primăriei. Și noi ne lovim de problema asta atunci când vrem să depunem un proiect. Multe terenuri au fost retrocedate și nu avem terenuri”, spune primarul comunei Bârsana Toader Ștefanca.
”Unu, nu există nicio cerere depusă, doi la mână, Primăria Borșa nu are teren intravilan care să poată fi destinat acestor solicitări. Care sunt terenuri sunt terenuri forestiere, iar celelalte nu sunt în proprietatea primăriei, ce avem noi sunt 30 de arii, din care pe 15 nu se poate construi, fiind amplasate în coastă”, menționează și primarul localității Borșa, Ion Sorin Timiș.
Potrivit legii, tinerii pot primi teren în vederea construirii unei locuinţe dacă au vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani şi dacă se angajează să înceapă construcţia în decurs de un an de la atribuire. Totodată, terenul are titlu gratuit atât timp cât există casa pe el. La data depunerii şi la data rezolvării solicitării, tinerii nu trebuie să fie proprietari ai unei locuinţe sau ai unui teren destinat construirii unei case, indiferent în ce localitate ar fi acestea. Cererile de atribuire a terenului se depun la consiliile locale ale comunei, oraşului, respectiv municipiului în care îşi are domiciliul solicitantul.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.