Recoltă bogată, pâine mai ieftină

Recoltă bogată, pâine mai ieftină

 In acest an productia de grau a Romaniei a inregistrat o crestere spectaculoasa, acoperind in momentul de fata circa 4% din productia totala a Uniunii Europene. In acest context, specialistii de pe piata graului estimeaza pentru  urmatoarea perioada o scadere a pretului la paine.
Producţia de grâu a României ar putea atinge 6,6 milioane de tone în acest an, în creştere cu peste 15 procente faţă de anul trecut, când s-au obţinut 5,6 milioane de tone, potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii.Grâul românesc acoperă 4% din producţia totală a Uniunii Europene.În privinţa recoltei din acest an  ValeriuTabără,  Ministru Agriculturii, nu a făcut nicio estimare, însă a precizat că observă o creştere a randamentelor la hectar cu circa 40%. In aceste conditii specialistii sustin ca pretul graului la producator va scadea cu cativa bani, iar acest lucru ar duce implicit la scaderea pretului la paine. Doru Herbil, proprietarul unei brutării din Sighet ne-a declarat că în pofida recoltelor de grâu bogate din acest an, faina achizitionată pentru prepararea painii este la acelasi pret ca si înainte de estimările specialiştitor. Însă interlocutorul nostru ne-a declarat că, potrivit speculaţilor de pe piaţa grâului, preţul pâinii ar putea să scadă foarte puţin în perioada următoare, însă deocamdată, acest lucru nu este o certitudine.
În 2011, preţul pâinii a înregistrat mai multe creşteri, motiv pentru  care puterea de cumpărare a înregistrat o uşoară scădere.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.