Propunere de reorganizare a poliţiei rurale din Maramureş: înfiinţarea la nivelul judeţului a opt secţii de poliţie şi a trei posturi de poliţie independente

Propunere de reorganizare a poliţiei rurale din Maramureş: înfiinţarea  la nivelul judeţului a opt secţii de poliţie şi a trei posturi de poliţie independente

Inspectorul şef împuternicit al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, comisar şef de poliţie Ioan Cupşa, a prezentat, astăzi, 27 iunie a.c., într-o şedinţă cu subprefectul Gyöngyike Böndi şi primarii maramureşeni, organizată la Palatul Administrativ, conceptul de reorganizare a poliţiei rurale. Proiectul  de reorganizare a structurilor de poliţie din mediul rural a fost elaborat în baza unor studii efectuat de către Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din I.G.P.R. Au fost propuse trei variante de reorganizare şi rezolvarea problemelor identificate, iar în urma consultării poliţiştilor care îşi desfăşoară activitatea în mediul rural, şefilor de inspectorate judeţene, procurori şi primari s-a ajuns la concluzia că varianta a doua, care prevede înfiinţarea de secţii de poliţie în mediul rural, având la bază doare resursele umane şi logistice existente, pe principiul arondării la unitatea de parchet competentă este cea mai optimă. Această variantă, oferă în opinia specialiştilor mai multă flexibilitate în organizarea şi utilizarea resurselor, creând premisele creşterii serviciilor pentru populaţia din mediul rural, cu asigurarea timpului de repaus pentru poliţişti.
 În  mediul rural, la nivelul judeţului Maramureş, activează aproximativ 200 de poliţişti. Reorganizarea poliţiei rurale nu va duce la îndepărtarea poliţistului din comună, ci va contribui la o eficientizare mai bună, prin specializarea personalului din secţiile de poliţie pe profiluri de activitate, reducerea birocraţiei  şi prezenţa lor în zona de competenţă 24 de ore din 24, a precizat inspectorul şef Ioan Cupşa.
Proiectul prevede înfiinţarea la nivelul judeţului a opt secţii de poliţie şi a trei posturi de poliţie independente. Secţiile de poliţie propuse sunt: Groşi, Ocna Şugatag, Suciu de Sus, Şomcuta Mare, Fărcaşa, Sighetu Marmaţiei, Leordina şi Bogdan Vodă. Acestea vor avea arondate posturile de poliţie existente în unităţile administrativ-teritoriale apropiate. La stabilirea secţiilor s-a ţinut cont şi de arondarea la parchetele de pe lângă judecătorii privind activitatea de cercetare penală
Cele trei posturi de poliţie propuse să funcţioneze independent sunt: Şişeşti, care se va afla coordonarea Poliţiei Oraşului Baia Sprie, Cicârlău, în coordonarea Poliţie Oraşului Tăuţii Măgherăuş şi Săcel, coordonat de Poliţia Oraşului Săliştea de Sus. Fiecare secţie de poliţie va fi coordonată de către un ofiţer de poliţie, respectiv de un ofiţer de poliţie judiciară care va coordona activitatea de cercetare penală. Prin constituirea secţiilor de poliţie se eficientizează activităţile de patrulare în scopul prevenirii infracţiunilor şi creşterii capacităţii de intervenţie la apelurile de urgenţă 112.
 Primarii prezenţi la întâlnire şi-au arătat disponibilitatea sprijinirii activităţii, folosirea în continuare a sediilor care au fost modernizate, respectiv reorganizării poliţiei rurale maramureşene, dar şi a angajării eventuale a unor poliţişti în poliţia locală. Inspectorul şef Ioan Cupşa a mai precizat că poliţişti angajaţi la nivelul posturilor comunele nu vor fi mutaţi pentru că ei sunt cei care cunosc de fapt comunitatea locală şi sătenii, respectiv problemele cu care confruntă.  În ceea ce priveşte sediile fostelor posturi comunale de poliţie, acestea vor fi folosite în continuare, unele aparţin de primării, altele sunt în proprietatea poliţiei.
Forma propusă de reorganizare a poliţiei din mediul rural va supusă dezbaterii publice şi va fi funcţională odată cu aprobarea noului stat de organizare al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.