PROMO | Emisiunea Zestrea Maramureșului prezintă obiceiul de Bobotează ”Sărutatu’ Crucii”

”Sărutatu’ Crucii” un obicei de Bobotează din satul Călinești, va fi tema emisiunii Zestrea Maramureșlui din această săptămână. Măriuca Verdeș, realizatoarea emisiunii va sta de vorbă cu câțiva călineșteni pentru a afla care este originea acestui obicei dar și ce alte tradiții s-au transmis din generație în generație.

Împreună cu o parte din oamenii locului care duc tradiția mai departe dar și cu preotul Ioan Codrea, Măriuca Verdeș va prezenta obiceiul ”Sărutatu’ Crucii”, o tradiție unică din județul nostru.

”Vrem să vă prezentăm de această dată un obicei din ajunul Bobotezei în Călinești, un obicei rarisim care s-a conservat în acest sat foarte bine și cred că trebuie să vă fie cunoscută și dumneavoastră această rânduială. Eu am fost a săruta crucea cum e rândul prin sat și pe câteva găzdoi le-am chemat să vină a săruta crucea și la mine că mi-am pregătit de toate după rânduială” , a spus Măriuca Verdeș Nemeș.

”Este un obicei și o datină unică în toată zona aceasta și faptul că o păstrăm în ciuda situației care este acum, asta dovedește spiritul de unitate, de dragostea de Dumnezeu, iubirea față de sfânta cruce și să recunoaștem, și de mesele festive. Toate au logica și sensul lor frumos și plăcut”, a spus preotul Ioan Codrea.

Emisiunea Zestrea Maramureșului  va fi difuzată la TV Sighet vineri de la ora 19:30 și duminică de la ora 16:00.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.