Proiect: Pedepse mai mari cu închisoarea pentru infracţiunile de trafic de minori

Infracţiunile de trafic de minori şi persoane vor fi pedepsite mai aspru de către judecători dacă un proiect ce vizează modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, depus pe 8 octombrie la Senat, va trece de Parlament.

În cazul în care proiectul va fi adoptat va creşte perioada prescripţiei pentru infracţiunile de trafic de minori şi de persoane, până la o durată de 15 ani, dar va mări şi pedepsele minime pentru o serie de fapte ce ţin de traficul de minori şi persoane.

În prezent, este prevăzută o pedeapsă de trei până la 10 ani pentru traficul de persoane, iar proiectul de lege vrea să majoreze sentinţa minimă la patru ani, fapt ce va împiedica condamnările cu suspendare.

Proiectul de lege va introduce şi o noutate în Codul Penal, respectiv o pedeapsă cu închisoarea între cinci şi 12 ani pentru o serie de fapte legate de traficul de persoane, printre care se numără şi decesul persoanei, prelevarea de organe, săvârşirea faptei de către un grup infracţional sau un funcţionar public aflat în serviciu.

În cazul traficului de minori, proiectul vrea să schimbe prevederea privind sentinţa minimă. Astfel, articolul prezent în Codul Penal ce prevede că “recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unui minor, în scopul exploatării acestuia se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi”, va fi modificat pentru ca sentinţa minimă să fie de cinci ani.

De asemenea, tot în cazul traficului de minori, dacă fapta viza exploatarea sexuală a minorului, precum şi faptele menţionate anterior la traficul de persoane, pedeapsa va creşte de la un minim de cinci ani, cât este în prezent în Codul Penal, la între şapte până la 12 ani de închisoare.

Proiectul vrea să majoreze şi pedeapsa minimă cu închisoarea pentru infracţiunile de proxenetism: “În cazul în care determinarea la începerea sau continuarea practicării prostituţiei s-a realizat prin constrângere, pedeapsa este închisoarea de la 4 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”. Codul Penal prevede, în prezent, pentru această faptă o pedeapsă minimă de trei ani.

Atenție! Proiectul de lege prezentat în acest material nu se aplică momentan. Ca să se aplice, el trebuie să treacă de Parlament, să fie semnat de președintele statului și publicat în Monitorul Oficial.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.