Primele 10 centre de plasmafereză din țară vor funcţiona de la începutul anului viitor

Pacienţii cu afecţiuni autoimune, neuro-degenerative şi imunodeficienţe primare sau secundare vor avea acces mult mai uşor la tratamente cu medicamente fabricate din plasmă.

Asociaţia „Donăm Plasmă” anunţă că pe parcursul anului 2022 va deschide în România 10 centre de plasmafereză, care vor colecta de la donatorii români până la 200.000 de litri de plasmă anual, cantitate suficientă să acopere necesarul fabricării medicamentelor derivate din plasmă, de care au nevoie pacienţii români.

Centrele vor fi operaţionale începând cu primul trimestru al anului 2023, vor funcţiona în 10 mari oraşe ale ţării, iar investiţiile pentru amenajarea, dotarea, autorizarea şi operarea acestora se ridică la un total de aproximativ 52 milioane de euro. Toate fondurile vor fi asigurate de către Asociaţia „Donăm Plasmă”, din sponsorizări şi parteneriate cu diverse companii private cu experienţă în colectarea şi procesarea de plasmă umană.

Toate cele 10 centre de plasmafereză se vor supune procedurilor de autorizare şi înregistrare în European Plasma Master File (PMF), astfel încât plasma umană colectată în aceste centre să poată fi procesată în fabricile europene. Plasma umană colectată va fi proprietatea centrelor publice de transfuzie şi va fi oferită producătorilor de medicamente derivate din plasmă, în schimbul produselor finite necesare pacienţilor români.

Necesitatea implementării acestor centre de plasmafazare vine în contextul în care, în România, peste 20.000 de pacienţi au nevoie de tratamente cu medicamente fabricate din plasmă umană, însă ţara noastră a traversat, în ultimii ani, mai multe crize majore de aprovizionare cu imunoglobulină, în condiţiile unui deficit global de plasmă umană, care este materia primă din care se fabrică aceste medicamente de care depinde şi viaţa pacienţilor români.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.