Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea i-a primit la discuții pe membrii sindicatului ”Cartel Alfa”

Luni, 3 august, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea i-a primit la discuții, la Cabinetul Președintelui, pe Gheorghe Florin Hossu, președintele ”Cartel Alfa”  – filiala Maramureș, pe Nicolae Mureșan, președintele Sindicatului din Administrația Publică, pe Eva Vermuth, președinte al Sindicatului Județean al Asistenților Personali Maramureș și pe Bogdan Șchiop, secretarul general al Federației Naționale Sindicale din Administrația Publică.

Problema reclamată este una extrem de gravă și care afectează peste 2000 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav din Maramureș, oameni care nu și-au luat banii pe o perioadă cuprinsă între una și trei luni și care, în acest moment, neavând plătite contribuțiile la sistemul de sănătate nu pot beneficia de tratament și intervenții sanitare în caz de boală.

Reprezentantul ”Cartel Alfa”, președintele Gheorghe Florin Hossu a înaintat o adresă și prim-ministrului Ludovic Orban, în care i-a prezentat situația critic în care se află întregul sistem. ”La nivelul județului Maramureș, din cele 76 de unități administrativ-teritoriale, foarte puține dețin sumele suficiente pentru plata drepturilor salariale ale asistenților personali și a indemnizațiilor de însoțitor al persoanei cu handicap grav, ceea ce a generat restanțe de luni de zile la plata acestora, cu consecințe grave asupra calității îngrijirii persoanelor cu handicap grav. Imposibilitatea de a asigura aceste drepturi a generat, în multe localități, discuții aprinse între asistenții personali și primari. Deoarece această situație este întâlnită în aproape toate județele, fiind afectate zeci de mii de persoane, este necesară intervenția de urgență a Guvernului pentru deblocarea acestor sume, la rectificarea bugetară. Totodată, solicităm ca, pe viitor, Legea Bugetului de Stat să aibă cuprinse aceste sume pentru întregul an în curs”, a precizat Gheorghe Florin Hossu, președintele Cartel Alfa.

Șeful administrației județene, Gabriel Zetea arată că nu doar în județul Maramureș ci și la nivel național situația financiară a întregului domeniu de asistență socială este una dezastruoasă.

”Am atras atenția încă din luna decembrie a anului trecut că vom ajunge, în acest an, în incapacitatea de a plăti salariile angajaților din DGASPC sau indemnizațiile însoțitorilor cu handicap. Zeci de mii de oameni la nivel național trăiesc azi o dramă pentru că, de trei – patru luni de zile, nu mai ai niciun venit. Cum cred guvernanții de la București că pot să supraviețuiască aceste persoane în condițiile amintite? Am spus, la începutul acestui an, că bugetul județului pentru anul 2020 a fost redus cu 30%, iar banii au fost tăiați, în principal, de la asistența socială. Pentru DGASPC Maramureș am avut o alocare financiară care ne permitea să acoperim salariile și indemnizațiile pentru o perioadă de două luni, fără a avea resurse financiare locale să asigurăm diferența de bani. Singura soluție este ca acest Guvern PNL să înțeleagă că din împrumuturile imense pe care Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice le face zi de zi, o parte din sume ar trebui redistribuite către autoritățile locale. În caz contrar, nu este exclus ca, în următoarele zile, să vedem oameni în stradă, oameni care vor protesta împotriva incompetenței acestui Guvern care consideră că solidaritatea față de cei mai oropsiți de soartă, respectiv principiul solidaritătii reprezintă pentru guvernanți doar pomeni. Dragi guvernanți, coborâți din birourile luxoase de la București și veniți să vedeți cu adevărat problemele județului!”, a precizat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.