Preşedintele Băncii Mondiale estimează că economia mondială a intrat într-o ‘fază periculoasă’

Preşedintele Băncii Mondiale estimează că economia mondială a intrat într-o ‘fază periculoasă’

 Economia mondială a intrat într-o ‘fază nouă şi mai periculoasă’, care lasă o foarte mică marjă de manevră pentru ţările cele mai dezvoltate, a afirmat, sâmbătă, preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, relatează AFP.

Problema datoriei ţărilor europene, a estimat el, este mult mai îngrijorătoare în viitorul apropiat decât consecinţele ‘pe teremen mediu şi lung’ a retrogradării, pentru prima dată în istorie, a ratingului de creditare din SUA, care a provocat panică pe pieţe. 
‘Suntem la începutul unei furtuni noi şi diferite, nu este aceeaşi criză ca în 2008’, a afirmat el într-un interviu publicat sâmbătă de săptămânalul australian Weekend Australian. 
‘În ultimele două săptămâni, am trecut de la o recuperare dificilă – cu o creştere bună pentru ţările emergente şi pentru câteva ţări, cum ar fi Australia, însă mult mai ezitantă pentru ţările cele mai dezvoltate – la o fază nouă şi mai periculoasă’, a spus preşedintele Băncii Mondiale. 
Criza din zona euro ‘ar putea fi problema cea mai importantă’ a economiei mondiale, a adăugat Robert Zoellick, cerând ţărilor europene să ia măsurile necesare cât mai rapid posibil. 
‘Cu cât aştepţi mai mult, cu atât măsurile vor fi mai severe – aceasta este lecţia pe care am învăţat-o în 2008’, a mai afirmat el, încurajându-l pe premierul britanic David Cameron să menţină, în pofida revoltelor, măsurile de austeritate, care sunt ‘cu adevărat necesare’. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.