POSTUL PAȘTELUI: Pregătiri ale credincioșilor pentru marele praznic al Învierii

POSTUL PAȘTELUI: Pregătiri ale credincioșilor pentru marele praznic al Învierii

Mai sunt aproape două săptămâni până la marel praznic al Învierii, motiv pentru care credincioșii se pregătesc nu doar trupește, ci și sufletește încă de pe acum. Lăcașurile de cult și-au făcut un program mai accesibil în aceste zile, tocmai pentru a le permite enoriașilor să participe în număr cât mai mare la rânduielile bisericești din această perioadă.
Pentru că perioada premergătoare Paștelui înseamnă post și rugăciune, bisericile din Maramureș sunt vizitate mai des de către localnici. Înainte de Paști, credincioșii obișnuiesc să se spovedească și împărtășească, pentru a întâmpina cu sufletul curat marea sărbătoare a Învierii Domnului.
„Perioada postului este perioada propice rugăciunii, a atenției sporite față de suflet. Porunca lui Hristos este aceea de a ne iubi unii pe alții. Cred că acesta este testamentul lui Hristos. Intensificăm postul, renunțăm pentru noi și din ceea ce renunțăm de la noi să dăm altora. Ne rugăm mai mult, biserica este deschisă în fiecare zi de dimineață începând cu ora 08:00, pentru nevoile spirituale ale credincioșilor, pentru cei care vor să se spovedească, să se împărtășească, iar miercuri seara și vineri seara avem slujbe, asta pentru ca oamenii să poată să vină la biserică dat fiind faptul că peste zi au treburi în gospodărie”, povestește preotul Andrei Tomoiagă.
Ultima săptămână dinainte de Paști, cunoscută drept Săptămâna Patimilor, este una și mai încărcată din punct de vedere al activităților bisericești. Aceasta începe în Duminica Floriilor, seara, la Vecernie, iar Constituţiile Apostolice spun că în această săptămână trebuie să postim gustând numai pâine, sare, legume şi apă. Se dezleagă la untdelemn şi vin numai în Sfânta şi Marea Joi. În Vinerea şi Sâmbăta Mare, dacă sănătatea ne permite, se recomandă a nu mânca nimic până seara.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.