VIDEO | ”Plugul, temelia bunăstării satului”- expoziție deschisă la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

Ziua de 23 aprilie 2021 a fost o zi de mare sărbătoare pentru Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.Conform tradiției, Muzeul Satului a îmbrăcat straie de sărbătoare, pentru a marca deschiderea sezonului de vizitare și Hramul bisericuței monument Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Cu această ocazie a fost vernisată și expoziția ”Plugul, temelia bunăstării satului”.

Evenimentul  „Primăvara în Satul de pe Dealul Florilor” a cuprins și vernisajul expoziției „Plugul, temelia bunăstării satului” , expoziție care poate fi vizitată până în data de 23 mai, în curtea gospodăriei Petrova din Muzeul Satului.

”Plugul, temelia bunăstării satului”, pentru că, dacă de Sfântul Gheorghe se scoteau plugurile în brazdă și țăranii începeau aratul și semănatul, ne-am gândit și noi în semn de prețuire și de aducere aminte să facem această expoziție. Am interpretat chiar și o masă a plugarului prin care, chiar dacă azi e o zi de post am pus o brânză, slănină, mălai și o pâine de casă, ceea ce își punea țăranul când mergea la arat”, prezintă Monica Mare, managerul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

Muzeul Județean de Ernografie și Artă Populară Maramurel areîn patrimoni 27de pluguri, cel mai vechi datând de la 1867

Pe toate acestea le păstrăm cu drag, pentru că nu multe muzee din țară se pot mândri cu un patrimoniu ca al nostru  atât de bogat”, spune Monica Mare.

Expoizția”Plugul, temelia bunăstării satului” va fi deschisă timp de o lună de zile. La intrarea în muzeu se regăsește și un pliant al expoziției.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.