Ploi torenţiale şi intensificări de vânt ce pot lua aspect de vijelie prognozate pentru judeţul Maramureş

Ploi torenţiale şi intensificări de vânt ce pot lua aspect de vijelie prognozate pentru judeţul Maramureş

Institutia Prefectului a primit  de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord o informare meteorologica care vizeaza producerea de intensificari ale vântului si precipitatii sub forma de ploaie, valabila în intervalul 16 mai, ora 00.00-16 mai, ora 21.00.  Se mentioneaza în adresa, ca la nivelul judetului Maramures, se vor semnala averse, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vântului care vor avea aspect de vijelie.
Acestea vor fi însotite, izolat de grindina. Precipitatiile sub forma de ploaie vor avea si caracter torential, iar cantitatile de apa vor depasi 20-25 l/mp. Prefectul Sandu Pocol, în calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a solicitat informarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta si pregatirea echipelor de interventie. De asemenea, au fost informati si membri grupurilor de suport tehnic din cadrul CJSU Maramures.
Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta recomanda cetatenilor sa îsi inchida ferestrele de la locuinte si alte categorii de constructii.  La deplasarea în afara locuintelor, populatia este necesar sa evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate în constructie, copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura care pot fi dislocate de rafalele de vânt si care le pot pune viata în pericol.  O atentie deosebita trebuie acordata si sarpantelor de pe blocurile de locuinte, ce pot fi smulse de rafalele de vânt puternic si pot pune în pericol viata persoanelor care trec sau se afla prin acele zone. Proprietarii de autovehicule sunt sfatuiti sa nu-si parcheze masinile sub copacii izolati sau în apropierea unor arbori care se pot fi prabusiti de rafalele de vânt  si produce daune acestora. Se sugereaza conducatorilor de autovehicule sa nu le lase nesupravegheate în apropierea stâlpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura ce pot fi dislocate, precum si a imobilelor aflate în constructie sau care sunt dezafectate si care se pot prabusi pe autovehicule. În cazul afectarii de vântul puternic al unor stâlpi de la retele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, cetatenii sunt îndemnati sa nu atinga acesti stâlpi sau firele cazute la pamânt. Cetatenii sunt rugati sa anunte, prin sistemul unic de apeluri de urgenta 112, aparitia unor probleme generate de intensificarile de vânt sau de precipitatiile sub forma de aversa.
Turistilor aflati pe traseele montane din judet li se indica sa îsi anunte prezenta  jandarmilor montani si salvamontistilor si sa renunte, în aceasta perioada, la parcurgerea unor trasee dificile sau necunoscute pentru a nu fi pusi în situatia de a fi expusi unor pericole care sa le puna în primejdie viata. Nu se recomanda camparea corturilor în apropierea podurilor, podetelor sau a unor vai din zonele de deal si de munte. Precipitatiile de ploaie, cu caracter torential pot conduce la formarea de torenti pe versanti si cresterea debitelor unor vai, antrenând material lemnos, deseuri sau aluviuni care pot contribui la colmatarea podurilor sau podetelor. În acest context, este de evitat lasarea autovehiculelor pe podetele aferente, din fata gospodariilor si anexelor proprii.
Situatia hidrometeorologica va fi monitorizata permanent de pompierii militari din cadrul Centrului Operational al ISU Maramures si de angajatii din dispeceratul Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.