Pelerinaj la Muzeul Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighetu Marmaţiei

Pelerinaj la Muzeul Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighetu Marmaţiei

Loc de popas si pelerinaj, dar si loc de lansare a unor importante proiecte. Muzeul Memorialul Victimelor Comunismului si al  Rezistentei din Sighet a fost vizitat ieri de 5 supravietuitori  dintre cei 18 tineri deportati in 29 august, 1948 la inchisoarea din Sighet. Acestia s-au intalnit la Sighet pentru a depana amintiri despre cea mai intunecata perioada din viata lor. Alaturi de ecestia, 120 de tineri greco catolici din Badaciu Salaj, insotiti de preoti au asistat  pe celularul fostei inchisori la oficierea unei liturghii de comemorare a preotilor decedati in inchisoare din Sighet.
Pelerinajul Badaciu-Sighet se desfasoara din anul 2000, in fiecare an in perioada 22 august-1septembrie. Acest pelerinaj urmareste in principal cinstirea preotilor, calugarilor, calugaritelor si credinciosilor care s-au impotrivit abuzurilor sistemului politic, in apararea bisercii.
Cei care au luat parte la pelerinaj au strabatut pe jos drumul de la Badaciu, de la mormantul simbol al lui Iuliu Maniu  si pana la  Sighet. La liturghie au luat parte si credinciosi din Sighet si din  imprejurimi.
La 29 august 1948 la Sighet au fost adusi in inchisoarea politica 18 tineri.  La 63 de ani de la acele vremuri de teroare, doar cinci detinuti au mai ramas in viata.  Astazi  fostii detinuti politici au spus o  rugaciune pentru colegii care s-au stins in celula in care si-au petrecut luni bune din viata.
 Paralel cu acest eveniment in Sala de Conferinte a muzeului s-a desfasurat o dezbatere pe teme de istorie orala la care au participat 60 de profesori de istorie din toate colturile Romaniei.  Primele doua etape ale proiectului s-au desfaurat la Cuj, urmand ca Scoala de Vara, ultima etapa, sa se desfasoare la Sighet si la Ocna Sugatag. Parcipantii au avut poibilitatea sa povesteasca cu doi dintre supravietuitorii inchisorii comuniste din Sighet.
Proiectul este finantat prin fonduri europene si se intinde pe o perioada de 3 ani, motiv pentru care Memorialul Victimelor Comunismului si al  Rezistentei va gazdui si in urmatorii doi ani actiuni tematice asemanatoare la care vor avea posibilitatea sa se inscrie profesori din toate colturile tarii. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.