VIDEO | Părinții vor putea să ceară bani de bonă pentru copiii mici, de la primărie

Duminică va intra în vigoare legea ce permite părinților să ceară de la primărie bani de bonă pentru copiii mici. Asta înseamnă că, cel puțin teoretic, de lunea viitoare, părinții pot începe demersurile pentru a afla dacă și cum pot primi bani de bonă.

Înainte de orice, părinții interesați să ceară banii de bonă, în baza Legii 35/2020, trebuie să ia legătura cu reprezentanții primăriei din localitate. Asta deoarece acordarea ajutorului este decisă la nivel local – primăria alocă bani la bugetul local pentru ajutorul de bonă și tot ea stabilește o metodologie locală pentru aplicarea legii.

Teoretic, până duminică, autoritățile locale ar trebui să dețină o hotărâre a consiliului local cu metodologia specială de aplicare a Legii 35/2020.

Pentru a beneficia de acest ajutor, părinții trebuie să facă dovada mai multor documente, printre care și copia documentului în baza căruia se desfășoară activitatea de bonă,contractul individual de muncă al bonei, ce este încheiat cu firma care a angajat-o să presteze serviciile, sau documentul din care reiese că bona lucrează ca persoană fizică autorizată.

Dacă cineva va aduce certificat că angajează bonă califcată, poate primi banii ăștia. Dar trebuie să fie bonă calificată.Noi nu am avut deocamadată asemnea solicitări. În momentul în care vom avea asemenea solicitări, vom analiza dosarul și persoana respectivă, va primi un răspuns. Dar nu cred că vor fi solicitări, cel puțin la nivel de Sighet, eu nu am auzit ca cineva să aibă calificare de bonă, nu am auzit”, spune Marius Volkovinschi, director executiv Direcția de Asistență Socială Sighet.

Cererea pentru acordarea ajutorului de bonă, însoțită de alte documente se depune la serviciul public de asistență socială al primăriei. Acesta verifică dacă părintele îndeplinește condițiile legale pentru acordarea ajutorului de bonă, iar dreptul la bani se aprobă prin dispoziție a primarului în cel mult 60 de zile de la depunerea documentației. Dispoziția se comunică în zece zile lucrătoare de la emitere, iar banii se acordă începând cu luna următoare depunerii cererii, însă nu înainte ca bona să înceapă efectiv munca. Banii sunt plătiți fie prin mandat poștal, fie într-un cont bancar, după cum preferă părintele.

Banii de bonă pot fi ceruți de părinții care au copii care n-au împlinit încă șase ani, dacă aceștia nu se duc nici la creșă, nici la grădiniță.

Ajutorul lunar se acordă dacă venitul lunar net pe membru de familie este de cel mult 3.500 de lei.  Ajutorul efectiv este între 250 și 710 lei, în funcție de veniturile familiei.

Mai multe detalii aflați de pe site-ul avocatnet.ro

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.