P.S. Iustin Sigheteanul, cetatean de onoare al municipiului Baia Mare

P.S. Iustin Sigheteanul, cetatean de onoare al municipiului Baia Mare

Arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului P.S. Iustin Sigheteanul va fi numit maine, cu ocazia zilei Sale de nastere, cetatean de onoare al municipiului Baia Mare. P. S. Iustin Sigheteanul va sarbatori maine varsta de cincizeci de ani. Tot maine, in cadrul sedintei de Consiliu Local Baia Mare, titlul de cetatean de onoare va fi inmanat si directorului Bibliotecii Judetene "Petre Dulfu", dr. Teodor Ardelean.

Primul proiect de hotarare cuprins in borderoul sedintei ordinare de maine a Consiliului Local Baia Mare, consta in conferirea titlului de "Cetatean de onoare al municipiului Baia Mare" P.S. Justin Hodea Sigheteanu, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului. De asemenea, acelasi subiect corespunde si celui de-al doilea proiect de hotarare. Titul de "Cetatean de onoare al municipiului Baia Mare" va fi acordat prof. dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene "Petre Dulfu".

Daca, de obicei, data de 21 iunie reprezinta o zi mai deosebita pentru Eparhia Maramuresului si Satmarului datorita sarbatoririi zilei de nastere a Preasfintitului Justin Sighetenul, arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, anul acesta, ziua de 23 iunie va avea semnificatii mai aparte. P.S. Justin Sigheteanul va sarbatori maine implinirea unui jumatate de veac de viata si totodata, consilierii locali baimareni ii vor conferi titulul de "Cetatean de onoare al municipiului Baia Mare".

Avand din botez numele de Ioan, s-a nascut din parintii Stefan si Maria Hodea, credinciosi cu ravna catre Dumnezeu, din comuna Rozavlea, fiind cel mai mic dintre cei patru copii.

La varsta de doar 15 ani se apropie de viata monahala de la Manastirea "Sf. Ana" Rohia unde in anul 1985 depune voturile monahale, primind numele de Iustin iar nas de calugarie fiindu-i Preasfintitul Justinian Chira, pe atunci episcop-vicar la Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Feleacului si Clujului. Datorita calitatilor sale, in anul 1988, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Teofil Herineanu al Vadului, Feleacului si Clujului i-a incredintat conducerea provizorie a Manastirii Rohia iar in luna iannuarie a anului urmator este numit staret al acestui binecunoscut asezamant monahal. Tot in anul 1989 este admis la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Andrei Saguna" din Sibiu pentru a urma cursurile universitare ale acestei prestigioase institutii de invatamant teologic universitar, unde obtine licenta in teologie in anul 1992, sustinand teza de licenta cu titlul "Manastirea – parte constitutiva a Bisericii, focar de spiritualitate si traire duhovniceasca", in cadrul disciplinei "Drept canonic si legislatie bisericeasca" sub indrumarea arhid.prof.univ. dr. Ioan Floca.  

Incepand cu anul 1990, Manastirea Rohia intra sub jurisdictia reinfiintatei Episcopii a Maramuresului si Satmarului, an in care P.S. Justinian Chira ii acorda rangul de protosinghel. La propunerea Preasfintitului Justinian, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane aproba ridicarea la rang de arhimandrit in anul 1993 iar la 22 martir 1994 aproba alegerea in postul de arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului. Pe cuprinsul Eparhiei, Preasfintia Sa a pus piatra de temelie la zeci de noi biserici, a tarnosit si resfintit alte zeci de biserici, a hirotonit sute de preoti si a propovaduit cu multa daruire cuvantul lui Dumnezeupentru intarirea credintei fiilor si fiicelor neamului nostru stramosesc.

In plan extern, ca arhiereu, a facut mai multe pelerinaje la locuri sfinte ale crestinitatii cum ar fi Tara Sfanta, Sfantul Munte Athos, Grecia, Rusia, Ucraina, Constantinopol si a condus delegatiile eparhiale la Strasbourg, Bruxelles, Lisabona, precum si un grup de o suta de tineri la Loretto in septembrie 1995 ca delegat al Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist.

In plan cultural a publicat mai multe studii si articole in publicatii bisericesti si laice, a prezidat acteva simpozioane cu tematica teologica, s-a ocupat de organizarea primei editii a Olimpiadei Nationale de Religie, ce a avut loc in perioada 11-13 aprilie 2009 in Baia Mare iar in prezent este la finalul studiilor de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxa – Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, avand ca subiect al tezei de doctorat "Personalitatea Sfantului Ioan Botezatorul intre profetie si mesianism iudaic in descrierea Evangheliilor si a traditiei precrestine", in cadrul sectiei Biblice, indrumator stiintific preot prof. univ. dr. Stelian Tofana. In 1999 si-a asumat sarcina construirii celei mai impunatoare lucrari, Catedrala Episcopala din Baia Mare, cu Hramul Sfanta Treime.

In cadrul Sfantului Sinod, Preasfintitul Iustin Sigheteanul face parte din comisia pentru Doctrina, viata monahala si misiune sociala, iar la Centrul eparhial are in sfera de atributii scolile teologice, viata monahala, sectorul cultural si sectorul misional-social.

Intru multi si binecuvantati ani, Preasfintite Iustin Sigheteanul!

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.