VIDEO | ACTUALIZARE | O stewardesă, originară din Sighet, suspectă de infecţie cu coronavirus

S-a dat alarma pe aeroportul din Cluj după ce o stewardesă din România a intrat în contact cu două persoane care au fost infectate cu coronavirus. Femeia suspectată că ar fi contactat temutul virus are 27 de ani, este din Sighetu Marmaţiei și lucrează ca stewardesă pentru o companie aeriană din Vietnam.

Tânăra a susţinut că din 15 decembrie şi până acum câteva zile s-a aflat în oraşul vietnamez Ho Chi Minh – unde au fost confirmate cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus.

Toți pasagerii care se aflau în avion au fost verificați. Medicii clujeni au recoltat sânge de la persoana suspectată de infecţie cu coronavirus. Probele au fost trimise la Institutul „Matei Balş” din Bucuresti pentru a fi analizate.

”În urma anchetei, s-a decis ca măsură profilactică izolarea în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, pentru o perioadă de până la 14 zile și prelevarea de probe conform metodologiei. În urma consultului de specialitate efectuat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase, medicii specialisti consideră puțin probabil ca persoana să fie infectată cu coronavirus. Pentru pasagerii din aeronavă, în număr de 57, s-a întocmit o evidență cu datele acestora pentru a putea fi contactați și monitorizați. Totodată, aceștia au primit informații cu privire la simptomatologia bolii și le-a fost recomandat ca, în cazul apariției  unor simptome, să se adreseze serviciului de urgență 112 în vederea transportului la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj -Napoca”, se arată într-un comunicat al Direcției de Sănătate Publică a județului Cluj.

În perioada de monitorizare, oamenilor li s-a pus în vedere să anunţe la 112 orice schimbare a stării lor de sănătate. Coronavirusul a ucis până acum 106 persoane și a îmbolnăvit peste 4500.

„In cursul zilei de astazi, 28.01.2020, pe aeroportul din Cluj Napoca, din cursa Varsovia-Cluj-Napoca, a fost preluata o  persoana care a anuntat anterior ca este posibil sa fi venit in contact cu o persoana cu suspiciune de infectie cu nCoV 2019 ( coronavirus). A fost alertat aeroportul si conform procedurii aeronava a fost garata. Medicul epidemiolog din Directia de Sanatate Publica a jud. Cluj a efectuat ancheta epidemiologica conform procedurilor. In urma anchetei, s-a decis, ca masura profilactica (persoana este asimptomatica), izolarea in Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca, pentru o perioada de pana la 14 zile si prelevarea de probe conform metodologiei.

In urma consultului de specialitate efectuat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase, medicii specialisti considera putin probabil ca persoana sa fie infectata cu nCoV. Pentru pasagerii din aeronava (in numar de 57) s-a intocmit o evidenta cu datele acestora pentru a putea fi contactati si monitorizati. Totodata, acestia au primit informatii cu privire la simptomatologia bolii si le-a fost recomandat ca, in cazul aparitiei  unor simptome, sa se adreseze serviciului de urgenta 112 in vederea transportului la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj -Napoca”, se arată într-un comunicat al Direcției de Sănătate Publică a județului Cluj.

Aeronava se deplasa pe direcția Varșovia-Cluj. Toți pasagerii care se aflau în avion au fost verificați.Medicii clujeni au recoltat sânge de la persoana suspectă de infecţie cu coronavirus. Probele au fost trimise la Institutul „Matei Balş” din Bucuresti pentru a fi analizate.Urmează ca suspiciunea să fie confirmată sau infirmată.

Se pare că stewardesa a intrat în contact cu alţi colegi în oraşul Ho Chi Min din Vietnam. Stewardesa este din Sighetu Marmației si lucrează pentru compania poloneză, dar în zborul Varșovia – Cluj era pasageră, ea urmând să plece acasă de la Cluj-Napoca.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.