VIDEO | O simplă viroză sau infecție cu noul virus, COVID?

O simplă viroză sau infecție cu noul virus? Ce facem în momentul în care prezentăm simptomatologia unei viroze, dar ne e teamă să nu fie vorba de coronavirus? Mergem la medicul de familie sau sunăm la 112 și solicităm ambulanța și intervenția unui echipaj în condiții speciale?Medicii infecționiști ne dau câteva lămuriri în acest sens.

Cu un număr din ce in ce mai mare de cazuri noi confirmate de infecție cu COVID-19 în întreaga lume, dar și în România, oamenii s-ar putea îngrijora ori de câte ori tușesc, strănută sau simt durere în gât. Totuși, în majoritatea cazurilor, nu există motive reale de îngrijorare, dar preveția este necesară.

”Dacă nu ai fost plecat în străinătate sau dacă nu ai rude izolate la domiciliu sau în carantină, pentru orice simptome te adresezi medicului de familie sau, în cazul copiilor pediatrului, inițial prin telefonic, dacă nu e cazul să te panichezi. Tratamentul de debut este paracetamol și nurofen și eventual, dacă e o infecție bacteriană, antibiotic.

Ce ne alarmează e ancheta epidiomiologică. Omul se va îmbolnăvi ca și până acuma, va face viroze, gripă, până la Paște se vor tot îmbolnăvi cu infecții respiratorii. Noi începem cu ancheta epidemiologică. Ne interesăm  dacă a fost în țară cu bulină roșie. Agitație este ca să stea oameni izolați ca  să nu se răspândească epidemia, dar tendința este tot de tratament acasă. Problema e atunci când nu răspund pacienții tratamentului simplu de antiinflamator și paracetamol”, spune medicul infecționist, Erika Șofron.

Medicul  de familie este omul cheie în această perioadă  pentru că din păcate, în spital se adresează acum toți cei veniți din străinătate care nu au medic de familie și vin în număr mare la spital

”De aceea, e de evitat să vii acum la spital, doar dacă e vorba de o urgență medicală doar că spitalele vor fi în curând focare de infecții, tocmai din cauza acestor persoane, care se vor adresa în această periodă mai degrabă spitalelor, decât medicilor de familie”, precizează medicul infecționist.

 Triajul epidemiologic este foarte important pentru stabilirea unui diagnostic,

”Ne interesează dacă ai fost până la 14 zile într-o zonă cu risc, cu cazuri multe de coronavirus, plus trebuie să ai simprtome, febră, tuse seacă, cogestie nazală, dificultăți respiratorii, senzația că nu-ți ajunge aerul. Tendința este să se pună un diagnostic clinic, dacă ai constatat că pacientul se încadrează în definiția de caz, ridici suspiciunea de coronavirus, dacă apreciezi că e o formă ușoară, pacientul va fi izolat la domiciliu, cu tratamentul simptomatic. Ții legătura cu el, iar dacă totul decurge normal, după 14 zile îi dai drumul. Dacă lucruile se agraveazîă, soluția e de spitalizare”, spune Erika Șofron.

Simptomele caracteristice infecției cu noul tip de coronavirus includ tusea, febra, fatigabilitatea și dificultățile de respirație. Totuși, prezența acestor simptome nu confirmă boală. Simptomele de acest tip pot fi regăsite și în cadrul altor afecțiuni de sănătate mult mai frecvente, precum răceală și gripă.  Șansele că o persoană să fie infectată cu COVID-19 sunt reduse dacă nu a avut contact strâns cu un caz confirmat al bolii și dacă nu au existat călătorii recente în zone cu risc, precum China sau Italia. Totuși, existența simptomelor în cadrul pandemiei de COVID-19 nu trebuie trecută cu vederea, iar adoptarea măsurilor de protecție este importantă.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.