Noua Lege a asistenţei sociale pune primăriile în impas şi aduce mai puţine prestaţii sociale pentru beneficiari

Noua Lege a asistenţei sociale pune primăriile în impas şi aduce mai puţine prestaţii sociale pentru beneficiari

 Cei care beneficiaza de ajutoare sociale pe baza unor acte false raman fara suport financiar. Legea asistentei sociale, care introduce criterii mult mai clare de acordare a banilor, a trecut in cele din urma de Parlament. Cu siguranta aceasta va crea un val de nemultumiri deoarece limiteaza categoriile de ajutoare de la 54 cate sunt in prezent  la 9. Mai mult decat atat, prestatiile sociale vor fi sutinute financiar  incepand cu ianuarie 2011 de catre primarii. 

 Proiectul Legii asistentei sociale adoptat de deputati prevede ca responsabilitatea privind dezvoltarea capacitatii de integrare sociala si solutionarea situatiilor de dificultate revine fiecarei persoane, precum si familiei acesteia. De asemenea  serviciile sociale pot functiona numai daca sunt acreditate si daca  autoritatile administratiei publice vor asigura informarea beneficiarilor cu privire la serviciile oferite de furnizorii privati de servicii sociale, iar beneficiarul are dreptul să aleaga liber dintre furnizorii de servicii acreditati. Georgeta Delescu, seful Serviciului Social Sighet ne-a declarat ca inca nu se stie cu exactitate care dintre prestatii vor ramane si care vor disparea avand in vedere ca din totalul de 54 de prestatii, cate sunt in prezent,  se va ajunge la doar 9.  Este cert doar ca pe viitor, cei aflati in nevoie nu vor mai incasa si venitul minim garantat si alocatia pentru sustinerea familiei si ajutorul pentru incalzire.
 Interlocutoarea noastra ne-a declarat ca noua Lege a asistentei sociale va pune primariile in impas, in conditiile in care incepand cu 1 ianuarie 2012 unitatile administrativ teritoriale vor fi nevoite sa suporte cheltuielile pentru prestatii sociale din bugetul propriu. 
 Legea asistentei sociale aduce  unele modifiari si in cazul beneficiarilor de ajutor de incalzire. Astfel, toti cei care au reusit sa isi depuna dosarul pentru acest ajutor pana la data de 20 noiembrie vor beneficia de  cei 15 lei  pe o perioada de 5 luni, iar restul vor beneficia de indemnizatie doar 4 luni. 
 Pentru a se evita risipirea banilor, in intreaga tara a inceput revizuirea dosarelor persoanelor cu handicap. Muti dintre sigheteni fiind nevoiti sa faca un drum de Baia Mare pentru a mai trece inca o data prin fata comisiei. Anual, 12 milioane de romani incaseaza aproape 5 miliarde de euro. Unii cumuleaza diverse tipuri de indemnizatii, profitand de lacunele legislative. Noile tipuri de ajutoare sociale, precum si criteriile de acordare vor fi stabilite, in detaliu, prin alte acte normative, care vor veni sa completeze aceasta lege.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.