Liber de Sfântul Andrei

Liber de Sfântul Andrei

 Propunerea legislativă care prevedea modificarea Codului muncii în sensul ca ziua de 30 noiembrie, când este sărbătorit Sfântul Andrei, să fie declarată sărbătoare naţională şi zi nelucrătoare a trecut miercuri de Senat prin adoptare tacită. In consecinta romanii vor mai avea inca o zi nelucratoare in calendar.

Senatorii din Comisia pentru muncă au întocmit un raport de respingere a propunerii de lege. Propunerea legislativă urmează să fie transmisă în forma iniţiatorului Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională în acest caz. 
"Încurajaţi de sprijinul Patriarhiei Române pentru a-l celebra aşa cum se cuvine pe primul dintre apostoli, Sfântul Andrei, ocrotitorul spiritual al românilor, am depus la Senat o lege care prevede celebrarea zilei de 30 noiembrie ca zi nelucrătoare. Dorim ca sărbătoarea să fie la nivel naţional, mai ales că celebrarea Sfântului Andrei coincide cu ziua românilor de pretutindeni, a afirmat senatorul liberal Emil Francu. La sfârşitul lunii mai, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis Parlamentului o scrisoare în care solicita ca ziua de 30 de noiembrie să fie declarată printr-o iniţiativă legislativă sărbătoare legală nelucrătoare. 
Patriarhul a amintit că deşi în ultimii 20 de ani Biserica Ortodoxa Romana s-a exprimat în mai multe rânduri pentru declararea zilei de 30 noiembrie drept sărbătoare legală nelucrătoare, acest demers nu a captat atenţia factorilor decizionali şi a rămas până astăzi nefinalizat. PF Daniel a subliniat totodată că Sfântul Andrei este unul dintre cei mai populari sfinţi. Tinerii din Sighet spun ca, inca o zi libera in calendar nu strica niciodata, batranii isi aduc aminte in schimb de vremurile cand lucrau mult, in ture si cand zilele libere erau mult mai rare.
În mai 1995, Sfântul Sinod al Biserica Ortodoxa Romana a hotărât ca Sfântul Apostol Andrei să fie înscris în calendarul ortodox cu cruce roşie, între sfinţii mari ai Ortodoxiei, iar în 1997 l-a proclamat şi înscris în calendarul bisericesc drept Ocrotitorul României. În 2001, Sfântul Sinod a decis ca ziua de 30 noiembrie să fie proclamată şi cinstită ca sărbătoare bisericească naţională nelucrătoare, iar apoi să se intervină la autorităţile statului ca această zi să fie declarată sărbătoare legală nelucrătoare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.