Noi etichete pentru produsele alimentare

Noi etichete pentru produsele alimentare

Rezultatele unui recent studiu Eurobarometer au arătat că doar 58% dintre europeni pot citi corect eticheta unui produs alimentar. Pentru a veni în ajutorul consumatorilor, comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară și-a dat acordul pentru mai multe amendamente privind modul de etichetare a produselor alimentare.În ceea ce privește lizibilitatea, s-a căzut de acord asupra faptului că dimensiunea literelor folosite nu trebuie să fie mai mică de 1,2 mm. În acest mod, informațiile sunt mai clare și mai ușor vizibile pentru consumatori. „În ziua de astăzi, consumatorii pot găsi multe informații despre produse, dar nu le pot citi. Sunt imprimate cu litere mult prea mici. Această nouă regulă va ajuta consumatorul,” declară eurodeputata.Pe ambalaje ar trebui etichetate și listele cu alergeni pe care produsele pot să le conțină. Când vine vorba însă despre restaurante sau cantine, singura obligație este doar enumerarea alergenilor.Consumatorii ar putea fi informați și în legătură cu locul de proveniență a unor produse precum carnea, lactatele, fructele, legumele şi unele alimente procesate. De exemplu, dacă produsele alimentare provenite de la un animal sunt procesate pe teritoriul a trei state diferite, toate acestea ar trebui să se regăsească pe etichetă. Consiliul nu susține însă această prevedere.Informațiile obligatorii ar trebui menționate pe spatele ambalajului, și nu neapărat pe față. Ele trebuie să facă referire la conținutul de grăsimi saturate, zahăr, sare, proteine, carbohidrați, acizi grași și valoare energetică. Consiliul însă nu vede cu ochi buni scoaterea informațiilor obligatorii de pe fața ambalajului.Indicații clare ar trebui făcute de asemenea și în cazul folosirii unor substanțe care imită gusturi naturale (de exemplu aroma de brânză). Autoarea raportului declară că a venit timpul ca toți „consumatorii să nu mai fie păcăliți de ingredientele artificiale cum ar fi cele pentru aromă de brânză sau carne din kebab. Astfel de ingrediente trebuie să fie etichetate de asemenea în mod clar.”Excepții de la aceste reguli fac: băuturile alcoolice, ambalajele pentru cadouri, dulciurile de sezon, produsele alimentare pentru consum imediat, produse alimentare artizanale (de la micii producători).

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.