Noi contraventii privind cazierul fiscal

Noi contraventii privind cazierul fiscal

Guvernul a aprobat modificarile legislative conform carora firmele care comit fapte ilegale sanctionate doar cu amenda si care nu sunt considerate infractiuni, vor putea cere radierea faptei din cazierul fiscal in interval de un an, nu de cinci ani, ca in prezent. Potrivit modificarilor, termenul de stergere din evidenta urmand sa fie calculat diferit, in functie de gravitatea faptei.
Legislatia prevede ca faptele savarsite de catre persoane fizice si juridice, precum si de catre asociati, actionari si reprezentanti legali ai persoanelor juridice, care sunt de natura infractiunilor si contraventiilor incriminate de legile fiscale, financiare, vamale, sunt inscrise in cazierul fiscal al acestora si radiate intr-o perioada de cinci ani, in mod nediferentiat. Sistemul va fi insa modificat de Guvern, astfel incat termenul de radiere din cazierul fiscal sa fie calculat in mod diferentiat, in functie de gravitatea faptei savarsite de catre contribuabil, considerandu-se ca faptele contraventionale prezinta riscuri si consecinte mai mici din punct de vedere al evaziunii fiscale decat infractiunile, potrivit proiectului de ordonanta de guvern. Pentru cei care insa nu au platit cuantumul amenzilor in termen de un an, scoaterea din evidenta se va realiza la data achitarii amenzii, dar nu mai tarziu de cinci ani de la data ramanerii definitive a actului de sanctionare.
In mod similar se va proceda si in cazul unei raspunderi solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, conditionat insa de stingerea sumelor datorate ca urmare a atragerii raspunderii solidare. Astfel, situatia va fi radiata din cazierul fiscal la data stingerii sumelor datorate, dar nu mai devreme de un an de la data comunicarii deciziei emise in acest sens de organul fiscal, decizie ramasa definitiva in justitie, si nu mai mult de cinci ani de la data comunicarii acestor hotarari.
Firmele care au savarsit infractiuni incriminate de legile fiscale, financiare, vamale va fi mentinut termenul de cinci ani pentru radierea din cazierul fiscal, conditia fiind ca in acest interval sa nu fie comise fapte similare.O alta modificare va fi radierea din cazierul fiscal la data reactivarii in cazul firmelor declarate anterior ca inactive pentru ca nu si-au indeplinit, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.