NEMULȚUMIRI: Crescătorii de animale din Bârgău, hotărâți să protesteze și miercuri în fața Prefecturii

NEMULȚUMIRI: Crescătorii de animale din Bârgău, hotărâți să protesteze și miercuri în fața Prefecturii

 La puțin timp după instalarea lui Sebastian Lupuț în funcția de prefect de Maramureș, în fața instituției au și apărut primii protestatari. Aceștia sunt crescători de animale din satul Bârgău, care își vor înapoi pășunile administrate în acest moment de primăria comunei Cicârlău. 

Oamenii spun că au primit doar promisiuni din partea fostului prefect, Anton Rohian, și speră că noul prefect le va rezolva problemele. Localnicii din Bârgău au pichetat Prefectura, fiind nemulțumiți de faptul le-au fost luate mai multe pășuni, care au fost date în administrare primăriei, situație valabilă, de altfel, în întreaga țară. Ei susțin că, deși sunt crescători de animale, acestea nu mai au unde să pășuneze, iar acest lucru a tensionat relațiile între cetățenii din sat. 
„Este vorba de o chestiune de viață și de moarte. Din cauza faptului că am fost deposedați abuziv de aceste pășuni de primărie, oamenii se ceartă și în Bârgău și sunt gata să-și dea în cap unul altuia. Ei sunt crescători de animale cu tradiție și, neavând unde paște, animalele mai intră în culturile de grâu sau porumb și toți se ceartă între ei”, a declarat Gheorghe Cozmuța, președintele Asociației Proprietarilor de Terenuri din Ardeal, filiala Maramureș. 
În afara locuitorilor din Bârgău, la protest au participat și alți cetățeni din Maramureș, care au nemulțumiri legate de pământ. 
„Singurul act care dovedește proprietatea este coala funciară. Eu mi-am dovedit proprietatea pe 26 hectare de pământ și comisia locală de aplicare a legii 18/1991 a comunei Ulmeni a stabilit că am dreptul să dețin doar 17 hectare”, a declarat Valer Cardoș, locuitor al comunei Ulmeni.
Protestatarii nu s-au lasat până nu au fost primiți și de noul prefect, căruia i-au cerut să le rezolve problemele în cel mai scurt timp. Sebastian Lupuț a cerut un răgaz de câteva zile pentru a se putea documenta, după care a promis că va propune o soluție legală pentru detensionarea situației. 
„Se face referire la pășunea comunală din Cicîrlău, care a trecut în proprietatea Consiliului Local Cicîrlău. Oamenii au o anumită temere în legătură cu posibilitatea vânzării acestui teren unor cetățeni care nu sunt din comună”, a arătat Sebastian Lupuț, prefectul județului Maramureș.
Protestatarii nu s-au arătat prea încântați de raspunsul pe care l-au primit din partea reprezentantului Guvernului în teritoriu, asa că au anunțat că vor picheta Prefectura și miercuri. În cazul în care problema lor nu va fi rezolvată, aceștia au anunțat că vor intra în greva foamei, unul dintre ei amenințând chiar că își va da foc în fața instituției.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.