Neînţelegeri la Mănăstirea din Rona de Sus

Neînţelegeri la Mănăstirea din Rona de Sus

In anul 1992, la initiativa conducerii Vicariatului Ortodox Ucrainean din Romania, ia nastere proiectul constructiei unei manastiri ortodoxe cu rit ucrainean in comuna Rona de Sus, care avea sa fie prima manastire ucraineana din Romania. Manastirea este sfintita in anul 1995, iar la 16 ani de la infiintarea acestui sfant lacas, cele trei maicute care slujesc la manastire risca sa fie alungate deoarece, sustine Maica Stareta, Vicariatul Ucrainean considera ca nu isi indeplinesc obligatiile monahale.
Construita pe un teren donat de un credincios din comuna, manastirea avea sa fie inchinata sarbatorii “Adormirii Maicii Domnului” pe stil vechi. Manastirea s-a sfinztit in 28 august 1995. Cu acea ocazie a fost inscaunata ca Maica Stareta a Manastirii “Adormirea Maicii Domnului”, Maria Bucurici. Stareta manastirii ne-a declarat ca a muncit din greu alaturi de celelalte maicute pentru ridicarea lacasului de cult, iar acum acestea se tem ca cineva vrea sa le alunge.
Duhovnicul care slujeste la manastire, parintele Vasile Piţura, a adus cuvinte de pretuire cand ne-a vorbit de maicute si este de parere ca ele isi indeplinesc pe cat le sta in putinta obligatiile monahale. Ba mai mult, parintele  ne-a marturisit ca acestea traiesc doar din munca proprie si mila credinciosilor, deoarece in anul 2005 Vicariatul a decis sa le retraga salariul, dar si stampila maicii starete. Singurul care beneficiaza de salariu este paznicul manastirii. Acesta este fiul celui care a donat terenul pentru construirea manastirii si  care, din relatarile maicutelor, acesta  constituie  un factor de presiune asupra lor.
Primarul comunei Rona de Sus, Ioan Romaniuc ne-a marturisit ca scandalul iscat la manastire nu aduce o imagine pozitiva comunitatii si este de parere ca toate partile implicate in aceste neintelegeri ar trebui sa se intruneasca la o masa rotunda, sa discute problema si sa ajunga la un numitor comun.
Care va fi deznodamantul acestor neintelegeri ramane de vazut, pana una alta maicutele care slujesc la Manastirea Adormirea Maicii Domnului din Rona de Sus sunt atent monitorizate de reprezentantii Vicariatului Ucrainean si de paznicul manastirii.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.