MUZEUL JUDEȚEAN DE ISTORIE: Colecții și colecționari. Donații și donatori

În contextul apropiatelor manifestări dedicate împlinirii a 120 de ani de la inaugurarea Muzeului Orășenesc Baia Mare (19 iunie 1904), organizate de către Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș în calitate de moștenitor direct, informăm cititorii noștri asupra faptului că, prima donație de bunuri culturale a fost înregistrată la 30 septembrie 1898, iar prima achiziție (din bani publici) a fost înregistrată de abia după deschiderea muzeului orășenesc respectiv la sfârșitul anului 1904.

Este bine de știut că Asociația Muzeală Băimăreană (fundamentul viitorului muzeu orășenesc) și-a început activitatea propriu-zisă la începutul anului 1900 când erau deja constituite „colecțiile arhaice de vestigii istorice și de cărți” administrate de către adunarea generală a comunității orașului. Așadar, muzeul a cărui înființare ne pregătim să o sărbătorim, respectiv primele sale colecții, s-au format prin donații venite din partea diferitelor persoane fizice, dar și din partea unor instituții publice din oraș.

În timp, donația, ca modalitate de îmbogățire a patrimoniului muzeal a devenit o constantă semnificativă, demnă de semnalat, de încurajat, dar și un minunat prilej de manifestare publică a profundei noastre recunoștințe.

De curând, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a fost beneficiarul unor donații cu caracter documentar și memorial.

Ne oprim pentru început la donația domnului Onea Lucian Alexa, din Baia Mare. Obiectul donației sale este o frumoasă carte poștală ilustrată din localitatea Băsești, datată în primul deceniu a secolului XX. Antetul cărții poștale, text tipărit cu majuscule în mai multe limbi (franceză, germană, italiană) ne obligă oarecum să facem precizarea că este vorba despre Uniunea poștală internațională, înființată în anul anul 1874 la Berna, în cadrul căreia au fost stabilite proceduri operaționale comune și tarife poștale uniforme.

Cartea poștală a fost expediată, din Băsești la 23.02 1908 pe adresa „Drăgălașei Dșoare Valeria Caiman” din Oradea, de către dr. Iustin Iuga, binecunoscut în zonă ca și fondator al corului plugarilor din localitate (1907). Printre altele autorul textului relatează primirea grandioasă făcută la sosirea în localitate precum și la „castelul” lui George Pop de Băsești (1835-1919). Imaginile sau mai bine-zis colajul de imagini de pe cartea poștală ne duc în urmă cu mai bine de 100 de ani astfel încât vedem cum arăta odinioară localitatea Băsești în zi de sărbătoare sau cum arăta o expoziție de copii (manifestare cu valențe educative pentru tinerele mame) organizată de fiica marelui tribun, Elena Pop Hossu Longin. Cu siguranță, localitatea Băsești, aparținătoare la vremea respectivă comitatului Sălaj, a beneficiat, în mare parte, de privilegiul tipăririi unei cărți poștale ilustrate, datorită personalității binecunoscutului lider politic român.

Donația domnului Victor Inceu din Baia Mare ne duce în cu totul alt domeniu și altă perioadă, dar la fel de importană din punct de vedere documentar. Domnul Inceu a păstrat cu mare grijă multe, numite acum, bunuri culturale, respectiv uniforme militare de marină, accesorii, medalii și brevete, insigne, cărți și fotografii care au aparținut tatălui său, căpitan în marina românească Victor Gr. Inceu. Spre exemplificare ne oprim la cele două uniforme de ceremonie, ofițer marină ani 1970-1980 și anume: uniformă albă completă formată din veston cu epoleți, pantalon alb, cămașă albă, cravată, șapcă, pantofi albi și o uniformă incompletă, bleumarin formată din veston cu epoleți și pantalon. Aceste uniforme sunt de altfel cele mai importante piese din donație și sunt unicate în colecțiile noastre. Accesoriile la uniformă militară de paradă, respectiv stilet și centură de paradă, eghileți și alte accesorii neutilizate întregesc acest grupaj de vestimentație militară specifică marinei.

Din categoria medalii, brevete, ordine și distincțiii amintim: Brevet Ordinul „Meritul Militar”, clasa a III-a, Decret nr. 629/10 octombrie 1964, acordat căpitanului Victor Gr. Inceu, însoțit de Medalia „Meritul Militar” Clasa a III-a Brevet Ordinul „Meritul Militar”, clasa I, Decret pre-zidențial nr. 260/23.12.1974, acordat căpitanului Victor Gr. Inceu, Medalia „XXV Aniversare a eliberării patriei – 23 August 1944-1961”, Medalia „Virtutea ostășească”, clasa I, Ordinul „Steaua R.S.R.”, Medalia „Meritul militar” R.P.R. Importante sunt fotografiile de familie dar și fotografiile de la diferite ceremonii militare.

Tot acest ansamblu cu un vădit caracter memorial ne spune povestea vieții unui om dedicat carierei militare și marinei românești într-o perioadă care azi este istorie.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.