Maramureșul are o frumusețe aparte între județele României. Are o naturalețe care îi permite să fie atât primitor cât și misterios și intrigant. Din punct de vedere turistic, Maramureșul este una dintre cele mai frumoase bucăți din țara asta binecuvântată de Dumnezeu. Așa că ar fi păcat să nu profităm din plin de acest dar, dar, în același timp, protejând tradiția și natura care ne oferă această oportunitate.
Prin poziționarea la granița cu Ucraina și în imediata apropiere a graniței cu Ungaria, deci cu Europa Centrală și de Vest, suntem privilegiați să fim „în picioarele” celor care intră în țara noastră prin această zonă. Poate acesta este și motivul pentru care sunt foarte mulți cei care au luat drumul vestului din Maramureș și Satu Mare, însă cei care au rămas sunt determinați să păstreze aici o zonă primitoare și încărcată de tradiții.
O parte foarte importantă din tradiția locului sunt meșteșugarii care păstrează vie această tradiție prin munca lor, o muncă neschimbată de timp și tehnologie, o muncă plină de viață și de sens. Din mâinile lor ies obiecte care vor dăinui în timp și care vor păstra Maramureșul viu în amintirea oamenilor care le vor lua cu ei și le vor păstra în casele lor. Aceste lucruri cum ar fi sculpturile în lemn, vasele și obiectele decorative din lut, obiectele vestimentare și decorative din lână, coșurile împletite, dar mai ales porturile populare, sunt toate lucruri care se pot folosi în viața de zi cu zi, care au stat la baza civilizației noastre, dar care ne și reprezintă ca maramureșeni.
Realizarea acestor obiecte sunt meșteșuguri pe care oricine și-ar dori să le descopere. Sunt o mulțime de turiști care adoră să stea zile întregi să observe și să învețe meșteșugurile pe care doar noi le avem aici. Tocmai de aceea, senatorul Dan Ivan, candidatul Alianței Dreapta Unită USR-PMP la președinția Consiliului Județean, își dorește să se implice activ în promovarea acestei laturi care ne definește cultura și care ne face unici în lume, prin organizarea unor circuite care să cuprindă meșteri populari din zona maramureșului.
Sunt o mulțime de meșteri în lemn, în lână, în țesături tradiționale, în lut, un număr foarte mare fiind documentați în Breb, dar și în sate precum Sârbi, Călinești, Budești, Văleni și Desești, iar acest lucru le permite turiștilor, fie ei români sau străini, să descopere și diferite zone ale Maramureșului, fiecare cu specificul său tradițional și culinar.
Acest material a fost comandat de Uniunea Salvați România parte a alianței electorale ”Alianța Dreapta Unită USR-PMP”, produs de SC APELLA SRL și publicat de Sighet Media Trust SRL, cod mandatar financiar 21240009.
Foto IF Bumb Sabin
Lasa un raspuns