Ministrul Educatiei are în vedere reînfiinţarea şcolilor profesionale

Ministrul Educatiei are în vedere reînfiinţarea şcolilor profesionale

 Incepand cu anul scolar 2012-2013 Ministrul Educatiei are in vedere reinfiintarea scolilor profesionale. Conform unui studiu realizat, pe piata muncii este nevoie de muncitori specialisti formati in scoli profesionale, doar in judetul nostru sunt disponibile aproximativ 2.000  de astfel de locuri de munca. 

 Desi sunt doar in stadiu de proiect, momentan realizandu-se doar studii pe baza acestei chestiuni, este  posibil ca odata cu anul scolar 2012-2013 sa se reinfiinteze scolile profesionale. Astfel  vor fi inclusi si elevii care sunt acum in clasa a IX-a de liceu si care doresc sa treaca spre o meserie. Aceste scoli vor fi gandite pe o structura modulara, alternanta pregatirii teoretice cu pregatirea practica, numai ca vor avea durata de doi ani de zile. Pop Ioan, directorul Grupului Scolar Forestier din Sighetu Marmatiei sutine ca ar fi o idee buna reinfiintarea scolilor profesionale in conditiile in care piata municii are nevoie de forta de munca specializata. Interlocutorul nostru sustine ca inclusiv angajatorii se plang de lipsa de specialitisti. 
Scolile profesionale puneau accent mai mult pe pregatirea practica si mai putin pe cea teoretica, astfel incat, dupa finalizarea anilor de studiu, de pe bancile scolii ieseau muncitori calificati gata sa faca fata cerintelor angajatorului, acuma insa, situatia sta cu totul alftel. 
Pavel Filip, purtatorul de cuvant al Inspectoratul Scolar Judetean sustine ca  pentru a putea asigura locuri de munca la toti absolventii se vor crea grupe de doar 14-15 elevi si nu se va merge pe formarea intr-un anumit domeniu a unei clase intregi.  In urma unui studiu realizat in Maramures ar fi disponibile 200 de locuri de munca care solicita specialisti formati in scoli profesionale. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.