Ministerul Educației, despre distanțarea de 1 metru impusă la școli

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că respectarea distanțării de 1 metru în școli, dacă va fi posibilă, se va face cu toate eforturile managementului unităților de învățământ. El a spus că situația va fi monitorizată și că nu vor fi clase cu un număr mare de copii, precum cele de peste 30 de elevi.

Întrebat cum se va respecta distanța de 1 metru în clasele cu 37 de copii, Sorin Cîmpeanu a afirmat:

„Aș vrea să repet cât se poate de clar. Se recomandă distanța minimă de un metru. Dar, având în vedere că nu se poate schimba infrastructura școlară din România pe parcursul a câteva zile, mizez pe priceperea managementului din fiecare școală și verificăm, monitorizăm această pricepere pentru a asigura o distanțare maxim posibilă prin reconfigurarea mobilierului, prin toate celelalte măsuri.

Nu vor fi clase cu un număr atât de mare de elevi, pentru simplul motiv că am diminuat la clasa a IX-a, deci urmează. Excepțiile pe care le-am menționat, elevi cu vulnerabilități, elevi cu aparținători cu vulnerabilități și elevi cu simptome.

Măsurile pot fi posibile, am verificat, atât cât se poate pentru cele 17.000 de școli din România cu personalitate juridică și structură arondate respectarea acestor condiții. Este posibilă.

Dacă cineva va vrea să măsoare dacă se respectă distanța de 1 metru sau sunt doar 98 de centimetri, nu face parte din strategia de abordare a Ministerului Educației”.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a explicat că aerisirea spațiului este la fel de importantă ca distanțarea.

“Aerisirea spațiului este extrem de importantă, la fel de importantă, dacă nu mai importantă decât distanțarea. Distanțarea în sine există în ordin foarte clar specificat peste tot acolo unde posibil, ceea ce înseamnă că și acolo unde e posibil cu oareșce eforturi ar trebui să fie făcut lucrul ăsta în fiecare școală.

De asemenea, există măsuri foarte stricte de siguranță, apropo de posibilitatea ca un copil să se îmbolnăvească. La cele mai mici simptome, copilul va fi izolat, testat și clasa va fi închisă, dacă e vorba de ciclul primar, respectiv se va demara o anchetă epidemiologică, dacă e vorba de ciclul gimnazia și liceal, la primul caz.

Dacă copilul are orice simptom, atunci ar trebui să stea acasă”, a afirmat Voiculescu.

Între cei doi miniștrii, Sorin Cîmpeanu și Vlad Voiculescu, au apărut tensiuni, ministrul Educației anunțând într-o conferință de presă că nu este de acord cu obligarea școlilor să asigure distanță de un metru între elevi în bănci, în timp ce USR PLUS făcea presiuni pentru impunerea acestei reguli, în caz contrar școlile urmând să rămână închise.Sursa digi24.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.