MEREU ULTIMII: Boala care ucide 10 femei pe zi ar putea fi depistată la o simplă consultaţie care nu există însă în programele naţionale din România

MEREU ULTIMII: Boala care ucide 10 femei pe zi ar putea fi depistată la o simplă consultaţie care nu există însă în programele naţionale din România

 România este una dintre cele 3 ţări ale Uniunii Europene care nu au un program naţional de screening pentru cancerul de sân. Acest fapt conduce la o realitate crudă: rata mortalităţii din cauza acestei maladii în ţara noastră este mai mare cu 25% decât media UE, potrivit celui mai recent studiu asupra afecţiunilor oncologice feminine realizat de Roche România şi Coaliţia pentru Sănătatea Femeii. Ţara noastră beneficiază, însă, de un program gratuit de screening pentru cancerul de col uterin, însă 87% dintre femei şi 25% dintre medici nu ştiu nimic despre existenţa acesuita. De asemenea, lipsa unei campanii de informare coerente a condus la insuccesul unor campanii desfăşurate la nivel naţional, cum ar fi cea de vaccinare împotriva virusului HPV a fetiţelor cu vârste între 10 şi 11 ani. În aceste condiţii, nu este de mirare că 9 din 10 femei nu au participat niciodată la un program de screening pentru depistarea cancerelor feminine. Astfel, România se situează pe una dintre primele poziţii atât în ceea ce priveşte mortalitatea din cauza formelor de cancer specific feminine, peste 15 femei murind în fiecare zi în urma unei astfel de boli, dintre care 10 de cancer de sân.

Situaţia din ţara noastră este greu comparabilă cu cea din Uniunea Europeană. „Pentru cancerul de sân, incidenţa în România este aproape de 2 ori mai mică, ceea ce poate indica fie că româncele sunt mai puţin expuse la riscul de a dezvolta acest tip de cancer, fie că ne confruntăm cu sub-diagnosticare. Din păcate, în absenţa datelor centralizate cu istoricul pacientelor, nu putem decât să speculăm motivele acestor diferenţe. Pe de altă parte, mortalitatea din România nu este de 2 ori mai mică decât media europeană, ceea ce susţine posibilitatea sub-diagnosticării – româncele sunt diagnosticate mai târziu, când şansele de supravieţuire sunt sensibil mai mici. Se remarcă diferenţa majoră în ce priveşte incidenţa anuală a cancerului de col uterin în România comparativ cu media europeană: 12,2% din totalul cancerelor la femei versus 2,8%, de peste patru ori mai mare”, se arată în studiul Roche România şi Coaliţia pentru Sănătatea Femeii.  
Această diferenţă reiese, cel mai probabil din penetrarea foarte scăzută a vaccinării anti-HPV în România comparativ cu celelalte ţări europene. Diferenţa scade în cazul prevalenţei la 5 ani – de aproape trei ori mai mare în România – fapt explicabil prin rata mortalităţii, de patru ori mai mare în România comparativ cu media europeană. Aşadar, o mare parte din paciente nu mai sunt în viaţă la 5 ani după diagnostic.
Îngrijorător este faptul că rata totală a mortalităţii este mai mare în România, comparativ cu media europeană, în condiţiile în care numărul total de cazuri diagnosticate este mai mic în România, raportat la dimensiunea populaţiei. „Diferenţa cea mai mare dintre rata de supravieţuire din România şi media europeană apare în cazul cancerului de sân – o consecinţă a lipsei programelor de screening, a nivelului scăzut de educaţie (şi chiar teamă de investigaţii), a traseului complicat al pacientelor prin sistemul medical, precum şi a accesului redus la terapiile noi – aşa cum vom vedea în capitolele următoare”, se arată în studiul citat. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.