VIDEO | Măștile textile vs măștile chirurgicale

Unele țări europene și-au actualizat recomandările: măștile din materiale textile pot contribui la încetinirea răspândirii coronavirusului, mai ales dacă sunt purtate în spații în care distanța e dificil de menținut. De reținut, însă, e faptul că măștile simple chirurgicale au o protecție net superioară celor textile.

Centrul american pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) a revenit asupra recomandărilor anterioare făcute în contextul pandemiei și în prezent consideră că purtarea măștilor simple din textile ar putea încetini răspândirea coronavirusului Astfel de măști sunt utile în special în locurile unde distanța fizică este dificil de menținut: cozi, magazine sau farmacii mici, mijloace de transport aglomerate, etc.
Această recomandare poate fi folosită ca o măsură suplimentară de sănătate publică. CDC subliniază că astfel de măști nu trebuie purtate de copiii sub 2 ani sau de persoane cu probleme respiratorii.

Chiar dacă purtăm mască, trebuie să păstrăm o distanță de minimum 3 pași mari față de ceilalți.
Ne dezinfectămpe mâini înainte și după ce ne punem măștile și nu le atingem când le purtăm.
După fiecare purtare măștile textile trebuie spălate: este suficientă o spălare la mașina de spălat.

Se menține recomandarea conform căreia măștile simple chirurgicale au o protecție net superioară celor textile.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă ferm purtarea măștilor chirurgicale sau a măștilor de protecție speciale în mediu spitalicesc.  Materialele din care sunt fabricate măștile textile nu protejează suficient în mediul spitalicesc. Instituțiile internaționale de sănătate publică își actualizează recomandările în funcție de evoluția pandemiei. Țări europene precum Cehia, Slovacia, Austria și Bulgaria au început recent să recomande sau să impună folosirea măștilor.

În fabrica Taparo de la Târgu Lăpuș, din Maramureș, cei 1600 de angajați care lucrează pe două schimburi, produc zilnic în medie 150 000 de măști de protecție certificate de Agenția Națională a Medicamentului dar și combinezoane, bonete, lenjerii de unică folosință, scutece, șervețele umede.

Pe viitor, conducerea fabricii spune că vor putea produce până la 3,5 milioane de măști de protecție pe lună.

În ceea ce privește măștile textile, mai mulți producători locali s-au reprofilat și produc măști textile pe bandă rulantă.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.