Maramureşenii, mulţumiţi de recolta de cartofi din acest an

Maramureşenii, mulţumiţi de recolta de cartofi din acest an

 Toamna este momentul bilantului. Potrivit estimarilor, anul 2011 a fost un an agricol bun cu recolte bogate, atat de cereale cat si de legume. Cei mai harnici dintre fermierii maramureseni s-au grabit sa-si recolteze culturile de cartofi, iar cei mai multi dintre acestia sunt multumiti de recolta din acest an.  Au existat insa si zone unde cartofii au fost atacati de seceta sau de daunatori.
Asa cum e traditia, la sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie, se  da startul culesului recoltelor de cartofi. Este perioada in care producatorii incearca sa traga linie si sa faca un bilant. A fost un an relativ bun pentu agricultura, putin secetos , insa producatorii sunt multumiti.  In ceea ce priveste calitatea si cantitatea recoltelor de cartofi oamenii sustin ca se putea si mai bine. Cert este ca anul acesta sighetenii vor avea pe masa cartofi din recolte proprii spre deosebire de anul trecut cand culturile au fost mult mai slabe.
In unele zone, culturile de cartofi au putrezit in pamant sau mai rau au fost atacate de daunatori. In pofida acestui lucru, fermierii maramureseni sustin ca inca se poate trai bine din agricultura, iar agricultura realizata la scara mare, poate fi chiar rentabila.
Potrivit datelor centralizate de catre Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures, in acest an suprafata cultivata cu cartofi este  de peste 12.000 de hectare, mai mica decat anii trecuti cu pana la 2.000 de hectare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.