Maramureşenii în cursa pentru scaunul mitropoliei

Maramureşenii în cursa pentru scaunul mitropoliei

Doi maramureşeni sunt în cursa pentru scaunul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei şi Maramureşului. În cadrul şedinţei Sinodului Mitropolitan, prezidat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane Preafericitul Daniel Ciobotea, în calitate de locţiitor de mitropolit, au fost aleşi, prin vot secret consultativ, primii doi candidaţi pentru rangul de arhiepiscop şi mitropolit.

Arhiepiscopul Andrei Andreicut al Albă Iuliei născut în 1949 la Oarţa de Sus şi episcopul Irineu Pop-Bistriteanul născut în 1953 la Deseşti episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului, sunt cei doi maramureşeni care candidează pentru scaunul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei şi Maramureşului. Cei doi au fost aleşi din cei 24 de ierarhi eligibili. Trei ore a durat şedinţă la care au participat atât patriarhul Daniel, cât şi ceilalţi şapte ierarhi de la eparhiile de pe teritoriul Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei şi Maramureşului. Sinodul Mitropolitan al Clujului s-a consultat cu Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei clujene şi cu reprezentanţi ai celorlalte Adunări Eparhiale de pe cuprinsul Mitropoliei Clujului.

La consultări au participat ierarhii din Sinodul Mitropolitan al Clujului, cei treizeci de membri ai Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, câte trei reprezentanţi din celelalte Adunări Eparhiale din Mitropolie, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj. În urma consultărilor, au fost menţinute numai cele două nume de candidaţi desemnate prin vot de Sinodul Mitropolitan al Clujului. Lista cu candidaţii aleşi la Cluj a fost transmisă Sfântului Sinod, care mai poate nominaliza încă un candidat. Alegerea viitorului arhiepiscop şi mitropolit al Clujului va avea loc în 18 martie, iar instalarea acestuia va fi oficiata în 25 martie, de sărbătoarea Bunei-Vestiri.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.