Maramuresenii apelează la metode inedite pentru curățenia de Paște

Maramuresenii apelează la metode inedite  pentru curățenia de Paște

Zeci de maramureșeni apelează la metode inedite  pentru curățenia de Paște. Nu e vorba de firme de cleaning, ci de tradiționalele vâltori. Sighetenii   își duc covoarele, păturile și chiar hainele groase la aceste "spălătorii arhaice", avand convingerea că tehnică veche o depășește cu mult pe aceea a curățătoriilor moderne 

Mai sunt doar 2 săptămâni până la Sfintele Sărbători Pascale, iar gospodinele au început deja curățenia.  Voichița Grad locuiește în Ferești și are vâltoare de zeci de ani. În fiecare primăvară, zeci de localnici și orășeni apelează la ea că să-și spele covoarele, cergile și haine groase. Înainte de Sărbătorile Pascale, în curtea ei pot fi văzute zeci de covoare care urmează să fie spălate sau care sunt întinse la uscat. Însă din păcate, se pare că tradiția nu este la fel de vie că și în urmă cu mulți ani, există persoane care au renunțat la vâltoare în favoarea tehnologiei, respectiv a mașinilor de spălat și a aspiratoarelor.  

Cei care vin la vâltoare o cunosc de mulți ani și spun că nu ar renunță la serviciile ei. În special pentru că sunt convinși că metodele de spălare de pe vremea bunicii  le depășesc cu mult pe cele moderne, existențe în zilele noastre.  

Cele mai multe gospodine apelezea la spălatul la vâltoare  pentru că știu că nu se folosește detergent astfel încât culorile se păstrează vii, covoarele sunt curățate  mult mai bine și în plus nu costă nimic.  

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.