Echipele SMURD în criză de combustibil

Echipele SMURD în criză de combustibil

Echipele de salvare au ajuns să stea cu ochii pe rezervoare și să prețuiască orice picătură de combustibil. Ambulanțele SMURD mai au benzină doar pentru două săptămâni. Inspectorul șef al ISU Maramureș, colonel Ioan Pop, a precizat că în anul 2010 și primele luni ale anului 2011 unitatea s-a confruntat cu mari disfuncționalități în ceea ce privește asigurarea fondurilor necesare cheltuielilor de exploatare aferente tehnicii de intervenție. Acesta precizează că ar fi nevoie și achiziționarea unor piese de schimb. Însă nu există buget. 

O situație deosebită se înregistrează în cazul celor patru ambulanțe SMURD ale căror consum de motorină reprezintă 40% din consumul mediu lunar al unității datorită numărului mai mare de intervenții pe linie medicală  și anual 244/luna față de celelalte intervenții în situații de urgență 80/luna. În prezent unitatea are în depozit 1.240 litri de motorină, cantitate care poate susține intervenția pentru maximum două săptămâni, confirmă și purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureș Dan Bucă. Problemă combustibilului se pare că există și la Sighetu Marmației, reprezentanții Serviciului SMURD refuzând deocamdată să facă o declarație oficială în acest sens. 

O altă problemă a pompierilor maramureșeni o reprezintă autospecialele de intervenție, care sunt foarte vechi 85% dintre ele având durată de utilizare depășită, cea mai veche fiind fabricată în anul 1967. Că urmare, cheltuielile pentru menținerea în stare de operativitate sunt foarte mari, iar unele piese nu se mai pot achiziționa de pe piață. Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureș spune că s-au găsit soluții și pentru această problemă. 

Luând în considerare toate aceste cheltuieli și faptul că bugetul alocat lunar de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență sunt mult subdimensionate față de necesități, reprezentanții ISU Maramureș au solicitat Prefecturii constituirea unui fond de 40.000 lei care să poată fi folosit numai în situații excepționale pentru cheltuielile de exploatare ale tehnicii din dotare.  

Primarul interimar al municipiului Baia Mare, Istvan Ludescher, a menționat că în ședința din această luna a Consiliului Local va fi întocmit un proiect de hotărâre, în bază solicitării ISU Maramureș, prin care se vor aloca fonduri financiare pentru combustibilul necesar intervențiilor ambulanțelor SMURD și autovehiculelor pompierilor. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.