Maramureş: Polei pe mai multe sectoare de drumuri judeţene! Vremea se va răci în următoarele zile

Maramureş: Polei pe mai multe sectoare de drumuri judeţene! Vremea se va răci în următoarele zile

Vremea fost apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul a fost mai variabil. Pe arii extinse au căzut ninsori care au avut şi caracter de aversă. Cantitatea maximă de precipitaţii înregistrată (ninsoare) a avut valoarea de 2l/mp, la Săcel. Izolat s-a semnalat ceaţă. Stratul de zăpadă măsura 20 cm la Iezer.
               Carosabilul sectoarelor de drumuri naţionale din judeţ este umed.Nu au fost semnalate ninsori pe parcursul nopţii, însă conducătorii auto întâlnesc pe carosabilul DN18, în Pasul Prislop (între km 160-180) zăpadă frământată care măsoară până la 1 cm.  Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea pe timp de iarnă a drumurilor naţionale au intervenit cu nouă utilaje şi au împrăştiat 70 tone de material antiderapant (16 tone pe DN1 C, la Valea Chioarului şi în zona Dealului Mesteacăn; patru tone în Pasul Gutâi; patru tone pe DN19, pe Dealul Huta-Certeze; patru tone pe sectorul DN 18 la Petrova; opt  tone pe sectorul DN17C, pe Dealul Ştefăniţei; 32 tone la Borşa, în Pasul Prislop;  două tone tone pe sectorul DN18B Copalnic-Târgu Lăpuş).  
              Temperaturile negative de pe parcursul nopţii (-5 grade Celsius) şi curenţii de aer rece au contribuit la uscarea carosabilului. Pentru a preveni formarea poleiului, angajaţii societăţii au răspândit 12 tone de material antiderapant (şase tone pe DJ184, respectiv şase tone pe DJ109F).  A nins slab în această dimineaţă, iar pe DJ184 este depus un strat subţire de zăpadă.  Carosabilul sectoarelor trei drumuri  judeţene este parţial umed. Ninge slab acum la Cavnic. Pe alte sectoare de drumuri judeţene din zone de deal şi de munte au fost condiţii meteorologice favorabile formării poleiului. Angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri au acţionat cu 18 de utilaje şi au împrăştiat 112 tone de material antiderapant pentru combaterea poleiului format pe drumurile judeţene din zona localităţilor Târgu Lăpuş, Băiuţ, Groşi, Cupşeni, Costeni, Coaş, Buteasa, Nogdan Vodă, Rozavlea, Săcel, Leordina, Poieni, Crăciuneşti, Fereşti, Ocna Şugatag, Budeşti, Hoteni, Coştiui, Mesteacăn, Vârful Cornului şi staţiunea turistică Luior.  Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă. 
                Rămân închise, pe perioada de iarnă, drumul judeţean 109 F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.   
                   METEO 
                   Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii: -10 grade Celsius la Iezer; -9 grade Celsius la Borşa; -6 grade Celsius la Târgu Lăpuş, Copalnic şi Pasul Gutâi;  -5 grade Celsius la Petrova, Leordina şi Cavnic; -4 grade Celsius la Vişeu de Sus, Ocna Şugatag şi Fereşti ; -2 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei, Dragomireşti, Săpânţa şi Baia Mare şi Ardusat.
                  Vremea se va răci în următoarele două zile.  Cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab, la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2 grade Celsius şi 1 grad Celsius, iar cele minime între -10 şi -5 grade Celsius, mai scăzute în depresiuni. Izolat se va semnala ceaţă. Termometrele indică acum: -9 grade Celsius la Iezer;- 3 grade Celsius la Cavnic;  -1 grad Celsius la Borşa, Dragomireşti şi Târgu Lăpuş; 0 grade Celsius în Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Săpânţa, Borşa şi Dragomireşti.
                 HIDRO
                Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost în uşoară scădere, influenţate de fenomenele de iarnă. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Este semnalată gheaţă la malul râurilor Vişeu şi Vaser. Curge năboi pe râurile Lăpuş şi Suciu.  Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 88%.  Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor variabile şi rămân influenţate  de fenomenele de iarnă. Stratul de zăpadă are grosimea: 20 cm la Runcu; 18 cm la Cavnic; 15 cm la Luhei; 8 cm la Poiana Borşa; 7 cm la Firiza şi pe Valea Vaserului; 4 cm la Ruscova; 2 cm la Bistra, Suciu de Jos şi Mara.
                Cursa aeriană de pasageri spre Bucureşti a plecat fără întârziere de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare. Angajaţii au efectuat, datorită temperaturii scăzute, lucrări de degivrare (dezgheţare) a aparatului de zbor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.