Maramureş: „Lună albastră” în noaptea de 31 august

Maramureş: „Lună albastră” în noaptea de 31 august

Dacă în urmă cu doar câteva zile am avut parte de o incredibilă lună roșie pe cer, specialiştii în astronomie ne avertizează să ne așteptăm, cu toții, la o „lună albastră” în noaptea de 31 august.
Din păcate pentru amatorii de senzaţional, luna va fi la fel de galbenă ca de obicei, însă fenomenul din noaptea de 31 august a fost numit de specialişti „luna albastră”. Dacă într-un an calendaristic, faza de lună plină se produce de 13 ori, atunci cea de a două lună plină din cadrul aceleiași luni calendaristice a fost denumită lună albastră. Precedentele „luni albastre” au fost în iunie 2007 și decembrie 2009 iar următoarele două fenomene de acest gen vor avea loc în iulie 2015 și ianuarie 2018, fenomenul având o repetiție de aproximativ doi ani și jumătate. O posibilă explicație pentru această sintagmă ar fi faptul că astronomul care ar fi scris pentru prima dată de două luni pline în aceeași lună calendaristică   să o fi văzut pe cea de-a doua chiar albastră. Specialiştii susţin că acest lucru poate fi posibil, totul efiind de fapt un joc de lumini. Lumina este o combinație a tuturor culorilor din spectrul vizibil iar dacă atmosfera este mai densă, anumite tipuri de particule absorb componente ale luminii albe. Fenomenul mai este cunoscut sub numele de extincție atmosferică.
Au fost consemnate luni albastre în anii 1883, în anii 1950 în Suedia și 1951 în Canada, în urma unor incendii de pădure. Microparticulele din cenușa emanată de vulcani sau incendii foarte puternice au eliminat componentele roșii și galbene din lumină, luna apărând astfel albastră. O lună de culoare roșie apare deseori în cazul eclipselor totale de lună, dar motivul pentru care luna a fost roșiatică în Maramureş în seara zilei de 26 august a fost tot extincția atmosferică. Particule mai dense din atmosferă au absorbit componentele albastre și galbene din lumină iar rezultatul spectaculos a fost uimitoarea lună sângerie.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.