Maramureş: Instabilitate atmosferică accentuată şi ploi!

Maramureş: Instabilitate atmosferică accentuată şi ploi!

Instituţia Prefectului a primit de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord o informare meteorologică de instabilitate atmosferică. În atenţionare se menţionează că în, intervalul 15 iulie, ora 15.00 – 16 iulie, ora 21.00, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat, începând din această după-amiază şi până luni seara.

Vor fi averse, intensificări ale vântului care trecător vor lua aspecte de vijelie, frecvente descărcări electrice şi pe arii restrânse căderi de grindină. Precipitaţiile vor fi însoţite şi de descărcări electrice. Precipitaţiile sub formă de ploaie vor avea izolat şi caracter torenţial  Cantităţile de apă vor depăşi 20-30 l/mp, în special înna montană.
          Prefectul Sorin Rednic, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat informarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi pregătirea echipelor de intervenţie. De asemenea, au fost atenţionaţi şi membrii grupurilor de suport tehnic din cadrul CJSU Maramureş.
           Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă recomandă  cetăţenilor să îşi închidă ferestrele de la locuinţe şi alte categorii de construcţii.  La deplasarea în afara locuinţelor, populaţia este obligată să evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate în construcţie, copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură care pot fi dislocate de rafalele de vânt şi care le pot pune viaţa în pericol.  O atenţie deosebită trebuie acordată şi şarpantelor de pe blocurile de locuinţe, ce pot fi smulse de rafalele de vânt puternic şi pot pune în pericol viaţa persoanelor care trec sau se află prin acele zone. Proprietarii de autovehicule sunt sfătuiţi să nu-şi parcheze maşinile sub copacii izolaţi sau în apropierea unor arbori care se pot prăbuşi sub rafalele puternice ale vântului, care pot produce daune însemnate sau pune în pericol integritatea persoanelor aflate în autovehicule. Aceeaşi sugestie este de a nu lăsa autoturismele nesupravegheate în apropierea stâlpilor,panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie sau care sunt dezafectate şi care se pot prăbuşi pe autovehicule. În cazul afectării de vântul puternic al unor stâlpi de la reţele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, cetăţenii sunt îndemnaţi să nu atingă aceşti stâlpi sau firele căzute la pământ. Cetăţenii sunt rugaţi să anunţe, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, apariţia unor probleme generate de intensificările de vânt sau de precipitaţii însemnate. Nu se recomandă parcarea autovehiculelor pe poduri şi podeţe care, datorită precipitaţiilor torenţiale, pot fi colmatate de aluviuni şi deşeuri de material lemnos şi care pot obtura cursul de apă.  Echipe de intervenţie sunt pregătite să remedieze eventualele deficienţe care pot apărea în reţelele de furnizare a energiei electrice, apă şi canalizare, gaz şi telefonie.
           Este perioadă de weekend, iar turiştii care doresc să străbată traseele montane li se solicită să renunţe la parcurgerea unor sectoare montane dificile sau necunoscute pentru a evita producerea de incidente care să le pună viaţa în pericol. Având în vedere prognoza meteorologică, solicităm amatorilor de drumeţii montane să îşi anunţe prezenţa în zonă jandarmilor montani şi salvamontiştilor. O altă cerinţă adresată se referă la evitarea campării (inclusiv instalarea de corturi) în apropierea văilor, pâraielor, podurilor şi podeţelor care, datorită precitaţiilor sub formă de averse, pot duce la creşterea nivelurilor şi debitelor acestora sau la transportarea de aluviuni şi material lemnos care pot bloca scurgerea apelor în albia văilor şi pâraielor.
        Situaţia hidrometeorologică va fi monitorizată permanent de pompierii militari din cadrul Centrului Operaţional al ISU Maramureş şi de angajaţii din dispeceratul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş.               

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.