Majorarea salariilor promisă de guvernanţi, praf în ochi aruncat bugetarilor

Majorarea salariilor promisă de guvernanţi, praf în ochi aruncat bugetarilor

 Guvernul inceaca sa-i imbete cu apa rece pe bugetari. Ceea ce se vehicula de cateva zile incoace a devenit realitate: Guvernul a decis, miercuri, majorarea salariului minim brut pe tara cu numai 30 lei, de la 670 lei la 700 lei. Sindicatele cerusera insa cresterea salariului minim de la 670 lei la 1.030 lei.Majorarea salariului minim pe economie cu 30 lei va duce la cheltuieli bugetare suplimentare de circa 30,5 milioane lei in anul 2012, incluzand majorarea indemnizatiilor de merit in sectorul bugetar, dar prin colectarea de contributii si de la angajatori si de la angajatii din mediul privat statul ar obţine pana la 63 milioane lei.
Potrivit unei analize a Ministerului Muncii, peste 125.000 de bugetari şi aproape 665.000 de angajaţi din privat vor beneficia anul viitor de majorarea salariului minim cu 30 lei.   Sighetenii intervievati de noi sutin ca aceasta majorare este doar praf aruncat in ochii bugetarilor. Salariile sunt oricum prea mici in comparatie cu preturile produselor si valoarea  cheltuilelile 
 Sindicatele sustin ca salariului minim brut pe economie garantat in plata trebuie, in primul rand sa reflecte valoarea muncii in relatia dintre angajat si angajator, dar trebuie, in acelasi timp, sa fie un instrument de stimulare a pietii muncii si o cale de eliminare a evaziunii fiscale. Salariul de baza nu poate fi inferior nivelului salariului minim brut pe tara garantat in plata. Angajatorii care nu respecta aceasta prevedere pot fi sanctionati cu amenda intre 1.000 si 2.000 lei.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.