VIDEO | Mai puține cazuri de infecție cu anemie ecvină se înregistrează în acest an, în Maramureș

Mai puține cazuri de infecție cu anemie ecvină se înregistrează în acest an, în Maramureș. comparativ cu situația de acum zece ani, susțin reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Maramureș. 11 cabaline au fost testate pozitiv în județ, în urma campaniei derulate de autoritatea în domeniu.

Într-un singur caz, oamenii legii au întâmpinat un refuz din partea proprietarului, pentu a fi scoasă din efectiv, cabalina depistată pozitiv.

Avem cazuri de anemie infecțioasă ecvină, care, în urma campaniei de testare din acest an, DSVSA Maramureș a testat un număr de 6045 de cabaline vii, dintre care 11 au fost testate pozitiv. Au fost extrase din teritoriu zece cabaline, deci, în acest moment avem în stoc doar o singură cabalină pozitivă, care urmează sî fie scoasă și ea din efectiv, pentru că am întâmpinat din partea proprietarului, un refuz”, menționează directorul executiv adjunct DSVSA Maramureș, Vasile Pop.

Având în vedere că începând din anul 2010, când presiunea virală era extrem de mare la nivelul județului Maramureș, interval în care au fost extrase aproape 8500 de cabaline,  că la acest moment,această boală nu mai ridică o problemă atât de mare. Statul, prin ANSVSA, despăgubește fiecare cal, fiecare cabalină care este testată pozitiv, la valoarea de piață.

Întotdeauana proprietarul are tendința să vadă în animalul din gospodărie care trebuie sacrificat un animal cu o valoare mai mare decât piața o conferă, dara având în vedere că în comisie există instituții care cunosc mercurialul de la acea dată, nu facem decât să cumulăm date din teritoriu, și atunci prețul care i se oferă proprietarului, este prețul cel corect”, susține Vasile Pop, director executiv adjunct DSVSA Maramure. .

Unul dintre puținele abatoare din țară care sacrifică cabaline, se găsește chiar în Maramureș. În acest moment, România, prin Decizia 346/2010, a reblocat comerțul cu cabaline vii, din cauza cazurilor de boli infecțioase. Înafară de caii de curse, caii care fac obiectul unei exploatații comerciale autorizate, în rest, înspre spațiul comunitar și dinspre spațiul comunitar pleacă doar cabaline sacrificate, doar carcasă, pentru că sunt țări din Uniunea Europeană în care se consumă această carne.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.