VIDEO | Mesaj adresat martorilor violenței în familie: ”EȘTI MARTOR, IMPLICĂ-TE!”

Campania de prevenire și combatere a violenței în familie, ”E căminul nostru, nu un ring de box”, inițiată de Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, continuă cu al treilea mesaj adresat martorilor violenței în familie: ”EȘTI MARTOR, IMPLICĂ-TE!”

Pentru că de multe ori victimele violenței în familie nu au curajul să ceară ajutor, martorii pot juca un rol esențial în ieșirea victimei din starea de fapt. Acesta e motivul pentru care polițiștii de prevenire au considerat important să explice cine este un martor și cum poate să ajute o victimă a violenței în familie, mai ales că doar un procent de aproximativ 25% dintre sesizările privind actele de violență în familie au fost făcute în ultimul an de către martori. Motivul este faptul că, din păcate, încă există o reticență din partea persoanelor care asistă sau observă acte de violență în familie de a se implica. Pentru că se consideră că fiecare familie are propriile problemele și acestea trebuie rezolvate în interiorul ei. Însă de multe ori viața sau integritatea fizică, sau chiar psihică a unui membru al familiei depinde de o voce din afara acesteia.
”Martorii violenței în familie pot fi alți membri ai familiei care asistă la actele de violență, pot fi vecinii care aud scandalul sau văd agresiunea, poate fi un medic la care victima a solicitat îngrijiri medicale, poate fi orice persoană care asistă la acte de violență domestică. Martor poate fi și un prieten care vede victima lovită, sau căruia victima i   se confesează și cunoaște situația din familie. Martorul poate ajuta victima în trei moduri. Pe de o parte îi poate oferi  suport emoțional. Acesta este foarte important pentru victimele violenței în familie, pentru că de cele multe ori acestea au o încredere în sine scăzută, ba mai mult se consideră vinovate, motiv pentru care nu îndrăznesc să sesizeze poliția. De asemenea dacă au copii și nu lucrează, nu au încredere că vor reuși să se descurce singure, astfel au nevoie să fie încurajate și să simtă că nu sunt singure. Pe de altă parte martorii pot să încurajeze victima să facă demersuri în a ieși din starea de victimă. Să o încurajeze să sesizeze poliția în situații de urgență, sau să facă o plângere la poliție, sau să solicite instanței un ordin de protecție. Să se adreseze instituțiilor sociale care oferă sprijin victimelor violenței în familie. Dacă are leziuni să o încurajeze să solicite un certificat medico-legal și dacă situația o cere să însoțească victima în aceste demersuri pentru a-i oferi suportul moral de care are nevoie” a precizat Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș.

Al treilea mod prin care un martor poate sprijini victima violenței în familie este prin sesizarea poliției, fie prin apelul unic de urgență 112, dacă situația o cere, fie printr-un denunț, însă în acest caz punerea în mișcare a acțiunii penale se face doar în baza unei plângeri prealabile făcută de victimă. Indiferent cine face sesizarea prin 112, victima, un membru al familiei, un vecin sau alt cetățean care observă acte de violență, chiar și dacă cel care sesizează poliția dorește să-și păstreze anonimatul, polițiștii se deplasează la fața locului și intervin în funcție de situație. În situațiile în care viața victimei este suprimată prin actele de violență și martorii pot să răspundă penal dacă nu sesizează poliţia

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.