Lucrări hidrotehnice afectate de inundaţii pe râurile Tisa, Vişeu şi Ruscova

Lucrări hidrotehnice afectate de inundaţii pe râurile Tisa, Vişeu şi Ruscova

În perioada 15.03–08.04.2011 s-a desfăşurat acţiunea de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari şi situaţia construcţiilor hidrotehnice afectate de viiturile din anul 2010, în judeţul Maramureş. Acţiunea a fost coordonată de Prefectul judeţului Sandu Pocol, în calitatea sa de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, iar Comisia de verificare a fost constituită din personal nominalizat din cadrul: Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Mediului şi Pădurilor, Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, ANAR Bucureşti şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş.
 Inundaţiile din luna mai au afectat cinci lucrări hidrotehnice pe râul Vişeu (un dig de apărare şi consolidare din prism de anrocamente, pe tronsonul amonte, pe o lungime de 100 m şi în aval pe o lungime de 200 m, cu dislocarea anrocamentelor; două consolidări de mal; respectiv staţiile hidrometrice Moisei şi Leordina).  Lucrarea de refacere a staţiei hidrometrice Leordina a fost executată, iar celelalte patru lucrări afectate au fost propuse pentru a fi executate în planul din acest an al SGA Maramureş. Pentru lucrările hidrotehnice afectate de revărsările de ape din ultima lună a anului trecut au fost întocmită şi înaintată o documentaţie la Administraţia Bazinală a Apelor Someş Tisa pentru promovarea în regim de urgenţă a consolidărilor de mal a râului Tisa la Crăciuneşti, consolidarea malului frontului de captare de la Crăciuneşti, regularizarea râului Tisa la Remeţi şi Sarasău; regularizarea râului Ruscova în localităţile Ruscova, Repedea şi Poienile de Sub Munte şi consolidarea malului râului Vişeu între localităţile Bistra şi Valea Vişeului.
Depozite de material lemnos şi Deşeuri menajere aruncate pe maluri şi în albia râurilor
Comisia de control a verificat existenţa depozitelor de material lemnos şi deşeuri menajere existente pe sectoare ale cursurilor de apă ale râurilor Tisa, Vişeu şi Ruscova.
Prefectul Sandu Pocol a spus: „În comunele Remeţi, Săpânţa şi Câmpulung la Tisa nu au fost identificate depozite de deşeuri sau material lemnos care să prezinte un potenţial pericol în cazul unor viituri. Au fost identificate mici cantităţi la poduri şi podeţe, respectiv în vegetaţia de pe maluri. Pe toate cursurile de apă de pe raza administrativă a municipiului Sighetu Marmaţiei, în mod special pe malul stâng al râurilor Tisa şi Iza sunt depozitate deşeuri. Aceeai situaţie se întâlneşte şi în comunele Sarasău şi Bocicoiu Mare. Depozite de deşeuri au fost identificate şi pe râul Vişeu şi afluenţi ai acestuia în oraşele Borşa şi Vişeu de Sus, respectiv în comunele Moisei, Vişeu de Jos, Leordina, Bistra şi Petrova. Pe râul Ruscova se găsesc depozite de rumeguş şi deşeuri menajere în comunele Poienile de Sub Munte şi Repedea”.

Pentru toate localităţile controlate s-au stabilit măsuri de dezafectare a depozitelor necontrolate de deşeuri identificate în teren, pe malurile şi în albiile minore ale cursurilor de apă, respectiv de igienizare şi salubrizare a acestora, stabilindu-se data de 3 mai a.c. ca termen de finalizare a acţiunilor. După această dată se vor efectua noi acţiuni de verificare cu privirea la îndeplinirea măsurilor stabilite, urmând a fi aplicate sancţiuni contravenţionale celor care nu au efectuat salubrizarea cursurilor celor trei râuri.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.