Leacurile naturiste româneşti pe cale de dispariţie

Leacurile naturiste româneşti pe cale de dispariţie

Comercianţii de plante medicinale au intrat în alertă. Şi asta deoarece riscă ca de la 1 aprilie să intre în faliment în cazul în care nu se conformează normelor europene. Directiva Uniunii Europene prevede că, de la 1 aprilie 2011, toate plantele medicinale să fie procesate după aceleaşi procedee ca şi celelalte medicamente. Acest lucru impune însă obţinerea de certificate legale, la fel ca medicamentele, al căror cost se ridică la câteva zeci de mii de euro pentru fiecare plantă în parte.

Producătorii romani de leacuri naturiste pe bază de plante medicinale trebuie să respecte începând de azi 1 aprilie 2011 directiva UE care a fost adoptată la 31 Martie 2004. Aceasta prevede ca toate plantele medicinale să fie procesate după aceleaşi procedee ca şi celelalte produse farmaceutice. Acest lucru presupune inclusiv obţinerea de certificate legale, la fel ca medicamentele, al căror cost se apropie său depăşeşte 100.000 de euro pentru fiecare plantă în parte, deşi acestea sunt folosite de mii de ani. Costurile uriaşe pe care le presupune intrarea în legalitate vor lichida micii producători din domeniul plantelor medicinale în favoarea marilor firme farmaceutice.
Potrivit farmaciştilor din Sighet tot mai mulţi sigheteni apelează în ultimul timp la tratamente pe bază de plante. Iar în farmacii predomina produsele romaneşti.
Dacă producătorii romani nu se conformează noilor norme europene după data de 1 aprilie 2011,  tara noastră risca să fie dată în judecată de către marile concerne farmaceutice.
De cealaltă parte, specialiştii romani susţin că membrii Uniunii Europene în loc să privească produsele alimentare şi medicamente tradiţionale ca probleme legate de drepturile omului, acestea au fost tratate ca probleme de comerţ. În acest fel, legile privind alimentaţia şi plantele sunt focusate pe dorinţele marilor corporaţii, nu pe nevoile şi dorinţele oamenilor
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.