ÎPS Irineu Pop, întronizat arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, în prezenţa a peste 3.000 de credincioşi

ÎPS Irineu Pop, întronizat arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, în prezenţa a peste 3.000 de credincioşi
ÎPS Irineu Pop a fost întronizat, duminică, în prezenţa a peste trei mii de credincioşi, ca arhiepiscop de Alba Iulia, ceremonia fiind oficiată de un sobor de 22 de înalţi ierarhi, conduşi de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel.
Ceremonia întronizării noului arhiepiscop, succesor al ÎPS Andrei Andreicuţ, ales mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, a început, după Sfânta Liturghie, cu citirea Gramatei Mitropolitane de instalare de către PS Arhiereu-Vicar Iustin Sigheteanul. A urmat acordarea însemnelor arhiepiscopale (mantia, crucea pectorală, engolpionul, camilafca neagră şi cârja episcopală), aduse pe solee de consilieri ai Arhiepiscopiei de Alba Iulia. Mitropolitul Andrei i-a oferit ÎPS Irineu aceste însemne arhiepiscopale rostind pentru fiecare: ‘Vrednic este!’, după care, l-a condus la tronul arhieresc. 
Irineu Pop s-a născut la data de 2 iulie 1953, în comuna Băseşti, judeţul Maramureş, unde a urmat şi şcoala generală. În 1973, a absolvit ca şef de promoţie Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, iar după efectuarea stagiului militar, cu termen redus, a urmat cursurile universitare la Institutul Teologic Universitar din Sibiu şi la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti. În 1978 a obţinut titlul de ‘Licenţiat în Teologie’, cu calificativul ‘excepţional’, fiind, de asemenea, şef de promoţie. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.