IOHANNIS: I-am garantat premierului finlandez ca nu va primi Presedintia de la 1 ianuarie

IOHANNIS: I-am garantat premierului finlandez ca nu va primi Presedintia de la 1 ianuarie

Klaus Iohannis sustine ca a discutat cu premierul Finlandei, Juha Sipila, la Consiliul European de duminica, si i-a transmis ca nu va primi Presedintia Consiliului UE de la 1 ianuarie, precizand ca au ras amandoi, iar oficialul strain a acceptat acest lucru.

Rugat, la finalul reuniunii Consiliului European, sa comenteze afirmatiile premierului finlandez prin care acesta si-a exprimat disponibilitatea ca Finlanda sa inceapa mandatul european din ianuarie 2019, Klaus Iohannis a raspuns:
"O poveste de presa. (…) Stiti probabil ca in Consiliul European stau langa premierul finlandez si astazi i-am garantat ca nu va primi Presedintia de la 1 ianuarie, si am ras amandoi si el a acceptat. Deci lucrurile acelea nu au fundament real. A fost o reactie generata tot de cineva din jurnalismul finlandez, dar fara sa existe un fundament real pentru asa ceva. Sunt prietenii nostri si vom merge impreuna mai departe".
Reactia sefului statului roman vine in contextul in care, pe 13 noiembrie, Finlanda a propus preluarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene in locul Romaniei, afirma premierul finlandez, Juha Sipila, precizand ca Bucurestiul a transmis ca nu este necesar acest lucru.
In contextul tensiunilor politice din Romania si a declaratiei lui Klaus Iohannis care a spus ca tara noastra nu este pregatita sa preia Presedintia Consiliului UE, premierul Finlandei, Juha Sipila, a exprimat disponibilitatea ca Guvernul de la Helsinki sa inceapa mandatul european din ianuarie 2019.
Juha Sipila a subliniat ca Bucurestiul nu a facut aceasta solicitare, precizand ca, dimpotriva, Guvernul de la Bucuresti a confirmat ca va prelua Presedintia Consiliului UE conform programarii, informeaza agentia de presa STT si postul YLE.
Romania urmeaza sa detina Presedintia Consiliului UE in primul semestru al anului 2019, pentru o perioada de sase luni, fiind urmata de Finlanda.
Presedintele Klaus Iohannis a participat, duminica, la reuniunea extraordinara a Consiliului European de la Bruxelles, unde liderii UE au aprobat proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.