Ioan Paul al II-lea, beatificat

Ioan Paul al II-lea, beatificat

Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat, duminică, la şase ani de la moartea sa, de succesorul său Benedict al XVI-lea. Aproape doua milioane de credinciosi s-au strans, duminica, la Roma, pentru beatificarea papei Ioan Paul al II-lea, cel mai mare eveniment de la Vatican de dupa moartea acestuia, in urma cu sase ani.

Aproximativ 86 de delegaţii oficiale, între care 22 de şefi de stat si de guvern, au participat la eveniment. La ceremonia oficiată de 800 de preoţi în Piața San Pietro au participat un million de credincioși. De asemenea, 14 ecrane au fost instalate la Roma pentru a retransmite imaginile difuzate de televiziunile din lumea întreagă.
 
 
In timp ce, in general, o persoana devine sfant la cel putin 50 de ani dupa moarte, procedura in cazul lui Ioan Paul al II-lea a fost accelerata de actualul papa, Benedict al XVI-lea, care a anulat perioada normala de asteptare inainte de demararea procesului, ce este de cinci ani dupa moarte. "Cheia" in beatificare a fost oferita de o calugarita din Franta, a carei experienta a fost calificata ca fiind un miracol. Sora Marie Simon-Pierre avea 44 de ani si lucra ca asistenta in maternitatea unui spital din sudul Frantei, cand s-a imbolnavit, in 2001.

Diagnosticata cu Parkinson, ea a povestit cum starea i se inrautatise dramatic dupa moartea lui Ioan Paul al II-lea, la 2 aprilie 2005. Imediat ce s-a acordat dispensa pentru a se permite beatificarea, comunitatea ei a inceput sa se roage la Ioan Paul al II-lea pentru un miracol. In noaptea dintre 2 şi 3 iunie, s-a întâmplat ceva. Sora Maria s-a ridicat brusc din pat. “Corpul nu îmi mai era cuprins de durere, nu mai eram rigidă. Apoi o chemare interioară m-a împins să mă duc să mă rog. “.

Din acel moment călugăriţa franceză a reînceput să meargă rapid, iar toate semnele bolii au dispărut. A renunţat chiar la medicamente. După câteva zile, a avut şi confirmarea medicilor că boala dispăruse.
O eprubeta cu sangele lui Ioan Paul al II-lea a fost expusa spre venerare duminica, a anuntat Vaticanul. Eprubeta este una dintre cele patru recoltate de la papa cu putin inainte de moartea sa, in 2005, si a fost prezentata de succesorul sau, Benedict al XVI-lea, in timpul slujbei de beatificare.

Dupa aceea, sangele a fost expus alaturi de alte relicve de la Ioan Paul al II-lea, intr-un altar dedicat lui.

O a doua fiola este expusa la spitalul Bambino Gesu, din Roma, aflat in grija unor calugarite.

Celelalte doua eprubete se afla la cardinalul Stanislaw Dziwisz, arhiepiscop al Cracoviei, care a fost secretarul fostului papa. Acestea vor fi expuse intr-un lacas de cult ce se afla in constructie in orasul polonez. Semnarea decretului ce recunoaste ca Ioan Paul al II-lea a infaptuit un miracol a fost punctul culminant al unui proces complex, initiat in 2005 si care s-a bazat pe experienta unei calugarite din Franta. Procesul a fost initiat oficial in iunie 2005, la doua luni de la moartea lui Ioan Paul al II-lea.

In mod normal, procesul de beatificare nu poate incepe decat la cinci ani de la moartea candidatului, dar Papa Benedict al XVI-lea a facut o exceptie pentru predecesorul sau. Duminică 1 mai cu puţin timp înainte de beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea, la care Cardinalul spaniol Agustin Garcia Gasco Vicente fost arhiepiscop de Valencia venise să asiste, a decedat, au anunţat surse de la Vatican. Inaltul prelat s-a simtit rau si a fost transferat la un spital din apropiere de Vatican, unde a decedat in urma unui infarct miocardic.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.