INVENTIVITATE: Când e vorba să-și cumpere mai ieftin un imobil, unii sunt în stare să divorțeze și apoi să se recăsătorească

INVENTIVITATE: Când e vorba să-și cumpere mai ieftin un imobil, unii sunt în stare să divorțeze și apoi să se recăsătorească

 Inventivitatea românilor nu are limite atunci când vine vorba despre investiții. Pentru a beneficia de o cotă de TVA mai mică la achiziționarea unui imobil, unii cetățeni sunt dispuși să divorțeze şi să se recăsătorească după ce fac achiziţia. 

Aflaţi în imposibilitatea de a-şi cumpăra al doilea apartament cu un TVA de 5%, ca la prima locuinţă, în loc de 19%, cât impune  legea, mulţi români au ajuns să divorţeze ca să poată să-şi cumpere un apartament nou.
 „Foarte multă lume care cumpără locuințe noi de la constructor trebuie să știe ca cei care cumpără prin creditul Prima Casă au facilități la TVA. TVA-ul nu este de 19 % ci este de 5% dacă achiziționezi prin creditul Prima Casă și atunci cei care doresc să achiziționeze un imobil, dacă este nou, încearcă să beneficieze de prevederile acestei legi și mulți recurg la divorț. Prin divorț ei se înțeleg ca unul din soți făra imobil, îndeplinind astfel condițiile impuse de creditul Prima Casă în sensul că nu deține un imobil în proprietate”, a explicat avocatul Anișoara Mihali.
Oamenii au ajuns la concluzia că un divorţ încheiat pe cale amiabilă îi costă mai puțin decât ar fi TVA-ul în cazul achiziționării unui imobil astfel că pe lista motivelor de divorț s-a mai adăugat unul în plus.
 „Este un subterfugiu pe care mulți îl folosesc, în special în orașele mari, unde blocurile se construiesc de către societăți comerciale care ulterior vând apartamentele. Aici este vorba despre plata TVA-ului iar diferența de de la 5% la 19%  în cazul achiziționării unui imobil este foarte mare. De exemplu la un imobil de 100 000 euro valoare, aproximativ 62 000 de lei ar fi diferența numai din TVA și de aceea românul este inventiv,  a adăugat avocatul.
O modifcare a legii prin care s-ar elimina TVA-ul la achiziţiile de locuinţe noi ar duce probabil și la scăderea numărului de divorțuri din acest motiv.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.