”INDEPENDENT, DAR NU SINGUR”: Ce s-a discutat la conferința dedicată tinerilor instituționalizați

”INDEPENDENT, DAR NU SINGUR”: Ce s-a discutat la conferința dedicată tinerilor instituționalizați

 Municipiul Baia Mare a găzduit, la sfârșitul săptămânii trecute, prima conferinţă a Consiliului Tinerilor Instituţionalizaţi, structură naţională de reprezentare a copiilor şi a tinerilor abandonaţi din România, unică în lume, sub egida Baia Mare Capitala Tineretului din România. Evenimentul a reunit zeci de copii și tineri din instituțiile de protecție a copiilor din România. 

Tema acestei conferinţe a fost "Independent, dar nu singur!", iar dezbaterile au fost axate pe subiecte precum deprinderi de viaţă independentă, politici de incluziune socială a tinerilor care au părăsit sistemul de protecţie specială sau care sunt în procesul de părăsire a sistemului, politici naţionale privind post-instituţionalizarea tinerilor. Președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați, Andreeas Novacovici este asistent social, beneficiar al sistemului de protecție a copilului, atât al celui privat, cât și al celui de stat și  cunoaște bine realitățile din sistem. 
”Conferința <Vreau acasă> nu este intitulată la întâmplare <Vreau acasă>. Pleacă de la dorința tuturor copiilor abandonați de a avea o casă, de a se simți acasă chiar și în sistemul de protecție a copilului. Consiliul Tinerilor Instituționalizați este structura de reprezentare a copiilor și tinerilor abandonați, respectiv instituționalizați din România. Acest consiliu a fost înființat în urma proiectului <El, Tu, El, Ea – Noi ne reprezentăm!>, implementat de Asociația <Desemnăm viitorul tău>. În urma acestui proiect, pe partea de sustenabilitate, a fost introdusă această ideea, de a înființa o structură națională de reprezentare a copiilor și a tinerilor abandonați”, a informat președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați, Andreeas Novacovici. 
Un reprezentant al UNICEF le-a vorbit copiilor și tinerilor din sistemul de protecție despre cel mai important drept al lor și anume cel de a fi ascultat. 
”Prin instituții în România, de prin anii 50 încoace au trecut aproximativ 500.000 de copii și tineri. Noi, ca organizație HHC, de prin 98, asta facem, încercăm să închidem instituțiile orfelinatele, casele de copii sau cum vreți să le spuneți, pentru că traumatizează copilăria oricărui copil. Cei care sunt azi alături de noi îndrăznesc să spun că sunt niște supraviețuitori în adevăratul sens al cuvântului”, a susținut directorul HHC România, Ștefan Dărăbuș. 
Ștefan Dărăbuș le-a transmis tinerilor instituționalizați să fie incisivi, autentici, să fie ei înșiși. Le-a vorbit și despre priorități necesare sistemului, dar care azi, în România, par greu de a fi puse în practică. Una dintre acestea ar fi prevenirea separării familiale. Anual, 3000 tineri ies din sistemul de protecție specială, cu o pernă și o pătură în brațe, sau poate nici cu acestea și sunt puși să facă față unei lumi. Mai e nevoie de o lege care să vină în sprijinul tinerilor care ies din sistem și de locuințe sociale. Azi, în România, stocul de locuințe sociale este de doar 2%, în vreme ce în alte țări ale Uniunii Europene oscilează între 14-16%. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.