Începe Postul Crăciunului

Începe Postul Crăciunului

 Credinciosii crestin-ortodocsi si greco-catolici incep de maine, 15 noeimbrie,postul Craciunului, care dureaza 40 de zile, pana pe data de 24 decembrie. Aceasta este o perioada in care crestinii sunt invitati sa-si pregateasca sufletul si trupul pentru intampinarea pruncului Isus.

La fel cum Moise a tinut post pe Muntele Sinai, in timp ce astepta sa primeasca de la Dumnezeu tabelele de piatra cu cele zece porunci, tot asa biserica a randuit postul pentru a-i pregati pe credinciosi sa intampine marea sarbatoare a Nasterii Mantuitorului. Din punct de vedere al alimentatiei, Postul Craciunului este considerat mult mai usor si mai permisiv decat alte posturi din calendarul ortodox. Pe perioada postului nu se mananca alimente de origine animala precum oua carne si lapte si produse lactate. 
In Postul Craciunului sunt mai multe dezlegari la peste, ulei si vin. In afara de dezlegare la peste, se poate consuma vin si ulei. Abia dupa aceste 40 de zile de post si rugaciune, crestinii se pot bucura pe deplin de Sarbatoarea Nasterii Domnului, de pe 25 decembrie. 
Marea majoritate a credinciosilor sunt pregatiti pentru aceasta perioada, fiecare incercand dupa cum le permite sanatatea sa se abtina de la unele alimente. 
In ultima zi a Postului, 24 decembrie, numita si Ajunul Craciunului, se tine post mai aspru decat in celelalte zile. Specialistii sustin ca renuntarea, pe o anumita perioada, la produsele de origine animala ajuta la curatarea organismului de toxine. Postul este foarte bun pentru organism dar nu poate fi tinut de oricine. Odata cu postul, care nu este altceva decat abtinerea de la mancare "de dulce", crestinul trebuie sa faca si fapte bune, sa se roage sis a fie smerit. Postul nu este numai un mijloc de dobandire a unor virtuti ci si un mijloc de detoxifiere a organismului. Crestinii care tin acest post trebuie sa stie ca postul este primit la Dumnezeu ca jertfa cand abtinerea de la mancarurile "de dulce" este unita cu efortul spre virtute si progres spiritual. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.