Baia Mare: Anemia ecvină, greu de eradicat în judeţul Maramureş

Baia Mare: Anemia ecvină, greu de eradicat în judeţul Maramureş

Judeţul Maramureş se clasează pe penultimul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte eradicarea focarelor de anemie infecţioasă ecvină. Acest lucru se datorează doar proprietarilor de cabaline care sunt reticenţi şi refuză sacrificarea animalelor chiar dacă acestea sunt bolnave.

În urma probelor prelevate de la animale, în judeţul Maramureş au fost diagnosticate pozitiv la începutul acestui an 565 de capete de cabaline dintre care doar 497 au fost sacrificate până la ora actuală. Munca inspectorilor Direcţiei Sanitar Veterinară Maramureş se blochează însă aici deoarece restul proprietarilor de animale se opun cu înverşunare ca animalele lor să fie sacrificate. Cele mai multe cazuri de acest gen sunt întâlnite la Remeţi, Săpânţa, Câmpulung la Tisa şi Sarasău. "De ce nu am fost convocat nici până astăzi la întâlnirea cu cetăţenii? Pentru că sunt primării unde reacţiile după întâlnirea mea cu dânşii au fost pozitive în sensul că am început din nou să încarc şi să elimin animale, dar de la Sarasău, Săpânţa, Câmplung la Tisa şi Remeţi n-am primit acea invitaţie, acea convocare ca să zic aşa, ca să putem discuta cu oamenii. Pentru că dacă mă duc şi discut personal cu oamenii şi le spun care sunt formalităţile de despăgubire înţeleg. Nu toţi, dar înţeleg", a declarat dr. Vasile Pop, director DSVSA Maramureş.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinară Maramureş cer sprijinul primăriilor pentru a-i convinge pe proprietarii de cabaline să accepte sacrificarea lor, pentru a evita ca boala să se transmită şi la restul animalelor sănătoase. DSVSA Maramureş va începe să aplice amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei şi mai mult, îi va ameninţa pe proprietarii care deţin animale bolnave cu executarea silită.
 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.