În comuna maramureșeană Repedea va fi inaugurată Casa Muzeu – Colecţia Huţulii maramureşeni

În comuna maramureșeană Repedea va fi inaugurată luni, 11 noiembrie, Casa Muzeu – Colecţiei Huţulii maramureşeni, un proiect cultural materializat printr-o cofinanţare venită din Fondul Cultural Naţional și care a vizat refuncţionalizarea unei foste construcţii-anexă şi amenajarea acesteia astfel încât să poată găzdui expunerea unor obiecte reprezentative pentru cultura tradiţională a huţulilor.

Colecția este amplasată într-o fostă anexă, un grajd construit în 1970, reabilitat prin fonduri AFCN, care ulterior a primit destinația de Colecție muzeală. În cadrul Colecției Huţulii maramureşeni din Repedea sunt prezentate lucrări de artă contemporană, care reflectă peisajele culturale din zona etnografică Valea Ruscovei. Proiectul a fost realizat de Fundaţia Ucrainienilor Huţuli din România, în parteneriat cu Asociaţia Sinaptica – Maramureş. Casa muzeu cuprinde trei încăperi, dintre care una poate fi închiriată turiștilor care doresc să petreacă o noapte într-o casă tradițională. La intrare este afișat un număr de telefon al persoanei de legătură care va pune la dispoziția turiștilor pentru vizitare casa muzeu.

”Este vorba despre o colecție etnografică, care reconstituie o gospodărie huțulă, așa cum arăta ea cu cel puțin 50 de ani în urmă. Încăperea principală a colecției va permite turiștilor să experimenteze somnul liniștit, cel puțin o noapte, vor putea să vizioneze obiectele din perioada de referințe. Tot la această casă- muzeu se vor putea obține informații despre obiectivele turistice din zonă, iar proiectul construirii acestei colecții muzeale va permite dezvoltarea turismului etnocultural din zonă”, spune directorul Căminuui Cultural din Repedea, Vasile Popovici, președinte al Fundației Ucrainenilor Huțuli din România.

Inaugurarea casei –muzeu va avea loc luni, 11 noiembrie, de la ora 11, pe strada Tomnatec, nr.573, din comuna Repedea. Huţulii sunt un subgrup etnic al comunității ucrainene ce trăieşte în Bucovina, Maramureş, Transcarpatia şi Pocuţia. În Maramureș, huţulii locuiesc în comunele Bistra, Poienile de sub Munte, Repedea, Rona de Sus, Ruscova şi Vişeu de Sus.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.