Ieşirea din recesiune a economiei româneşti nu va marca o creştere a nivelului de trai

Ieşirea din recesiune a economiei româneşti nu va marca o creştere a nivelului de trai

Ieşirea din recesiune a economiei româneşti nu reprezintă o bază solidă pentru reluarea unei creşteri sustenabile şi nu se va resimţi în puterea de cumpărare sau în nivelul de trai, însă este un semnal psihologic potrivit, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, directorul Grupului de Economie Aplicată, analistul economic Liviu Voinea.
"Este o statistică ce nu spune mare lucru. Orice evoluţie în cadrul a 1% nu are cum să se reflecte asupra nivelului de trai, asupra puterii economice sau a revenirii industriei. Cu o creştere de 1,6% în primul trimestrul din 2011, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2010, ne găsim încă sub nivelul de atunci. Este, însă, o ştire bună la nivel psihologic. Dar nu înseamnă mare lucru deoarece nu este bază solidă pentru reluarea creşterii sustenabile. Nu sunt încă premisele pentru a identifica un trend. Am ieşit din recesiune, dar nu şi din criză’, a afirmat Liviu Voinea.
Analistul economic a precizat că pentru a avea o creştere a economiei care să se reflecte în nivelul de trai, aprecierea ar trebui să fie de 4%.
‘Pentru a avea o creştere resimţită asupra nivelului de trai, a puterii de cumpărare şi a industriei ar trebui să ne apropiem de ritmul de creştere potenţial al României, de 4%’, a menţionat analistul economic.Institutul Naţional de Statistică /INS/ a anunţat vineri primele estimări privind PIB în trimestrul I 2011, care a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6% comparativ cu trimestrul IV 2010 (date ajustate sezonier), informează Agerpres.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.